10/28/12 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Милиардерът Прохоров напусна окончателно бизнеса, оглави партия

Руският милиардер Михаил Прохоров обяви, че оставя бизнеса и се посвещава изцяло на политиката, предаде Би Би Си. Прохоров е приел да оглави неотдавна създадената партия „Гражданска платформа“.

Своите активи на стойност 13,2 милиарда долара, диверсифицирани от миннодобивната индустрия до финансовия сектор и медиите, 47-годишният магнат е предал за управление на своите партньори от групата „Онексим“.

„Гражданска платформа“ бе създадена през юни, след като Кремъл облекчи законодателните ограничения за регистрация на политически партии в отговор на масовите протести срещу управлението на Владимир Путин през зимата.

Прохоров в началото казваше, че няма да влиза в партията, но на конгреса й в събота в Москва прие да го изберат и за председател на федералния й политически комитет.

Пред "Рен-ТВ" Прохоров не изключи да се кандидатира на следващите президентски избори. На вота през март, когато за 6-години напред бе избран Путин, Прохоров бе трети с 8% от гласовете.

На конгреса той позиционира „Гражданска платформа“ като трета политическа сила след „Единна Русия“ и раздробената опозиция, част от която наскоро създаде Координационен съвет. В Партията на Прохоров влязоха политически фигури, които критикуват умерено Кремъл.

В речта си пред конгреса милиардерът се обяви против делението на страната на национални републики, което било наследство на ленинско-сталинистката система. Той се обяви и за приемането на повече висококвалифицирани специалисти от чужбина.

Пред делегатите на конгреса Алла Пугачова, която е верене сподвижник на Прохоров, го определи като „честен човек и стопанин, на когото може да се вярва“. Тя призова руснаците да не се оставят да бъдат манипулирани.

Миналата година Прохоров за няколко месеца оглавяваше партията „Право дело“, но я напусна след разногласия със съпартийците.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване