10/28/12 13:35
(http://www.klassa.bg/)

Обама отмени предизборните речи, посреща урагана „Санди“

Президентът на САЩ Барак Обама отмени всички предизборни срещи в понеделник и вторник, за да се концентрира върху подготовката на източното крайбрежие за удара на урагана „Санди“, предаде Би Би Си. Говорителят на Белия дом Джей Карни съобщи, че президентът е наредил да се предостави на щатските власти цялата необходима федерална помощ за посрещане на стихията.

„Санди“ се движи със скорост 17 км в час на североизток, като поривите на вятъра достигат 130 км в час. Той вече отне живота на най-малко 58 души.

Обама отмени предизборните си мероприятия във Вирджиния и Колорадо-Спрингс. Програмата на съперника му Мит Ромни също претърпя корекция.

Си Ен Ен предава, че компютърните модели не могат точно да определят мястото, където бурята ще засегне бреговата линия на САЩ. Предполага се, че това ще стане в зона от 700 км между Северна Каролина и Кънектикът. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг изрази надежда, че Голямата ябълка ще бъде подмината от бурята. Евакуация не се предвижда, успокои той.

Тропическата буря, която се сформира в западната част на Карибския басейн, се превърна в ураган в сряда вечер. Най-много жертви „Санди“ взе досега в Хаити – 44 души, 11 в Куба, 2 в Доминиканската република, по една в Ямайка и Бахамските острови. Учените се опасяват, че сблъсъкът между „Санди“ и студен фронт от север може да породи супербуря. Вече я нарекоха "Франкенсторм“, по повод приближаващия Хелоуин.

Очаква се, че до деня на изборите 6 ноември стихията ще отмине, но има опасения, че последствията от нея могат да попречат на нормолния ход на гласуването. В събота в реч в щата Ню Хемпшир Обама призова избирателите да гласуват предварително.

Си Ен Ен предаде, че в градовете на щата Мериленд в събота е имало дълги опашки пред избирателните секции.

В зоната на действия на „Санди“ попадат ключови „колебаещи“ се щати като Флорида, Охайо и Вирджиния. Някои анализатори предполагат, че много избиратели в тези райони ще решат дали да гласуват за Обама, като видят как той ще се справи със стихията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване