10/28/12 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ - изборите не са само спор за политика, а и за идентичност

Ромни и Обама в предизборния дебат. Снимка: от тв екрана

Изборите не са само спор за политика, а и за идентичност, пише в. “Вашингтон пост” в коментар за предстоящите президентски избори в САЩ. Според автора това е една от причините за дълбокото разделение между избирателите, а вотът на 6 ноември ще бъде за това “кои сме и какви се стремим да бъдем”.

Президентът демократ Барак Обама навлиза в последните дни на кампанията си с голяма преднина от около 11 пункта сред жените избиратели и огромна преднина сред испаноезичните и афроамериканците, сочи анкета на вестника съвместно с телевизия Ей Би Си нюз, а кандидатът на републиканците Мит Ромни води с невероятната разлика от две към едно сред белите мъже.

Би било прекалено опростено заключение, че демографията определя съдбата. И Обама, и Ромни са откровени, когато обещават да служат на интересите на всички американци. Но би било нечестно да се преструваме, че не забелязваме очевидното разделение между онези, които отдавна имат властта в това общество, и онези, които тепърва започват да я придобиват. Когато републиканците се заричат “да си върнат страната”, те не казват от кого. Но ние можем да отгатнем, заключава авторът.

Той отбелязва, че през настоящата кампания, за разлика от 2008 г., за проблемите на расата, властта и привилегиите не се говори изрично, но в известен смисъл те стоят още по-остро. Преди четири години се питахме дали страната някога ще избере чернокож президент и този въпрос беше най-важният. Всеки път, когато видим президента и семейството му да върви по моравата в Белия дом към президентския хеликоптер, това ни напомня за отговора, продължава коментаторът.

Според него интензивността на опозицията срещу Обама се дължи не толкова на това кой е, колкото на промените в американското общество, които той олицетворява. Расовата му идентичност постоянно ни напомня колко много се е променила страната за относително кратко време. Само след няколко десетилетия няма да има бяло мнозинство в нея, всъщност изобщо няма да има каквото и да било мнозинство.

САЩ ще станат страна на расови и етнически малцинства и ние ще можем да просперираме само ако всички се научим на взаимност. Промени се и нашето място в света. САЩ остават доминиращата икономическа и военна сила, нашите идеали остават пътеводна светлина за всички хора по света, които искат да дишат свободно, но нашата способност на едностранни действия е намаляла - можем да говорим, но не да диктуваме и трябва да се научим да убеждаваме. Големият грях на Обама според някои от онези, които са против него, е че направи невъзможно да игнорираме тези вътрешни и международни мегатенденции, смята авторът.

По същата тема “Ню Йорк таймс” отбелязва, че страстта и въодушевлението, които владееха предизборния щаб на Барак Обама в Чикаго през 2008 г., сега са заменени с методичен и делови подход за спечелването на подкрепата на избирателите, която беше получил миналия път по-спонтанно и естествено.

Един поглед към щаба сега показва десетки млади доброволци от екипа усърдно тракат по клавиатурите на компютрите, докато обработват купища данни за нагласите на колебаещите се избиратели, които още не са направили своя избор, къде, кога и как може да се свържат с тях, а стратезите пред черните дъски бързо нахвърлят броя на гласувалите предварително и прогнозите за активността на избирателите. “Техниците” от щаба на Обама разчитат на изградената от тях машина за милиони долари толкова, колкото и на самия президент.

“При толкова близки позиции 12 дни преди изборите ни остава да направим само две неща: да привлечем нерешилите и да убедим своите привърженици да гласуват”, обяснява пред вестника 43-годишният Джим Месина, технократът шеф на щаба. Преди четири години политическият екип на Обама в Чикаго сътвори една ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване