10/28/12 13:30
(http://www.klassa.bg/)

Тройката кредитори искат още реформи от Атина

Международните кредитори ще поискат от Атина да направи още 150 реформи в засегнатата от рецесията гръцка икономика, съобщи "Шпигел", цитиран от "Франс прес". Позовавайки се на работна версия на доклада на тройката кредитори (Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка), "Шпигел" пише, че Атина ще получи допълнителни две години, за да приложи реформите в програмата й, но тази отсрочка ще струва милиарди евро. Гърция е изпълнила 60% от поисканите досега реформи, се казва още в доклада. Други 20% се дискутират от гръцкото правителство, а останалите са все още неуредени. Сред исканите допълнителни реформи са по-гъвкави правила за наемане и съкращаване на служители, промени в правилата за минималната работна заплата и премахване на някои професионални привилегии, допълва "Шпигел". В доклада се посочва още, че кредиторите, включително други страни от еврозоната, ще поемат отписване на части от гръцкия дълг. ЕЦБ няма да отпише дълга по гръцки облигации, които са нейна собственост, защото това ще означава финансиране на Гърция, което е строго забранено, пише още изданието. ЕЦБ обаче е готова да се откаже от приходи от гръцкия дълг, който притежава.
Гърция трябва да убеди тройката, че е постигнала достатъчно напредък в реформите и болезнените икономии, за да получи транша от 31.5 милиарда евро и да се спаси от банкрут. Премиерът Андонис Самарас заяви, че гръцката хазна ще бъде празна в средата на ноември. Според "Шпигел" дългоочакваният доклад на кредиторите ще бъде представен най-късно на 12 ноември. Между кредиторите има разногласия колко ще струват две години отсрочка, като Европейският съюз и ЕЦБ очакват 30 милиарда евро, а МВФ изчислява 38 милиарда евро. За да се гарантира, че реформите ще се проведат, бъдещите траншове трябва да бъдат съхранявани в замразена сметка и отпускани след прилагането на промените, предаде "Шпигел". Според изданието ще има промени и в бюджетните правила в Гърция. Това ще означава например, че данъците ще се вдигат автоматично, ако не се приложат реформите, когато е необходимо. Междинният доклад беше представен пред служители в Брюксел в четвъртък, докато подготвяха предстоящата телеконференция на финансовите министри от еврозоната, която ще се състои в сряда.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване