10/28/12 16:27
(http://www.klassa.bg/)

Ще има ли нова „оранжева революция“ в Украйна?

 Окръжният административен съд в Киев забрани провеждането в центъра на града на каквито и да е било масови събирания до 12 ноември включително, съобщи в.“Украинска правда“. Поводът е инициативата на Коалицията на участниците в Оранжевата революция (КУПР) да започне още в деня на парламентарните избори безсрочна демонстрация. През 2004 г. с подобна многодневна акция на централния площад в украинската столица стартира „оранжевата революция“. Привържениците на Виктор Юшченко оспориха тогава резултатите от президентските избори и настояха за повторно гласуване, в резултат на което Юшченко победи сегашния държавен глава Виктор Янукович, припомня Лента.ру.

Избирателните секции в Украйна трябваше затворят в 20.00 ч. местно време в неделя. В средата на деня премиерът Николай Азаров заяви, че гласуването върви без особени нарушения. Представители на опозиционната коалиция „Баткивщина“ и на Комунистическата партия обаче съобщиха за много фалшификации.

Половината от 450-те депутати във Върховната Рада се избират по партийни листи, останалите - в едномандатните райони.

Битката е между 5 партии: Партията на регионите на президента Виктор Янукович, блокът „Баткивщина“ на затворения бивш премиер Юлия Тимошенко, партията УДАР на боксьора Виталий Кличко, Комунистическата партия и Националистическата партия. Конституцията поставя 5% процентна бариера за влизане в парламента. Изборите се следят от рекорден брой чужди наблюдатели – 3500, 600 от които са от ОССЕ.

Малко преди изборите правителството повиши пенсиите и заплатите на държавните служители, въпреки, че бюджетният дефицит бе около 2 милиарда долара, отбелязва Би Би Си.

Заради осъждането на Тимошенко, ЕС отложи за неопределено време подписването на споразуменията за асоцииране и свободна търговия с Украйна. В навечерието на изборите държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и първият дипломат на ЕС Катрин Аштън в обща статия във в.“Ню Йорк таймс“ изразиха загриженост от използването на административния ресурс в предизборната кампания, от натиск върху медиите и недостатъчно прозрачен избор на комисиите по вота.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване