10/29/12 14:15
(http://www.klassa.bg/)

550 фирми в София „забравили“ да се регистрират по Закона за ДДС

 Общо 550 фирми от столицата не са изпълнили задължението си да се регистрират по Закона за ДДС, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Данните са от анализа на годишните декларации на 1800 дружества, обслужвани от НАП София, които нямат ДДС регистрация.

 

Селектираните 550 фирми са посочили в годишните си декларации за 2011 г. оборот в размер над 50 000 лв., но не са предприели действия за регистрация по Закона за ДДС.

 

След проверка на дружествата се пристъпва към служебната им регистрация, посочват от приходната агенция. От вече проверените фирми 93 са регистрирани служебно от столичните инспектори. Съставени са им актове за установените нарушения. Предвидената в закона санкция в такива случаи е от 500 до 5000 лв. в зависимост от периода на закъснението. Освен това на дружествата ще бъдат направени ревизии, които да установят размера на дължимото, но неначислено и невнесено ДДС заедно с лихвите за периода.

 

От началото на годината до края на септември са наложени санкции на 199 фирми, които не са изпълнили в срок задължението си да се регистрират по Закона за ДДС. За цялата минала 2011 г. те са 251 броя.

 

През първите девет месеца на 2012 г. в столичната НАП са извършени 2555 дерегистрирации (отписване) по Закона за ДДС по инициатива на приходните органи, което представлява 45% от всички дерегистрации в страната, посочват от НАП.

 

След прекратяване на регистрацията по ДДС лицата нямат право да начисляват ДДС и да ползват данъчен кредит. Тази мярка се прилага все по-често спрямо дружества, които не спазват закона или участват в схеми за източване на ДДС. Така чрез дерегистрацията се прекъсват веригите от фирми, които се опитват да ощетят хазната, допълват от приходната агенция.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване