10/29/12 11:56
(http://www.klassa.bg/)

Българите от цял свят се събират на кръгла маса за Деня на будителите

“Българите в Р. България – актуално състояние, права, задължения, отговорности към сънародниците си у нас и в чужбина, към собствената си, на Европа и света история, култура и цивилизация. Устойчиво народностно, държавно, политическо, социално и икономическо развитие и духовно единение”, това е темата на кръглата маса, на която ще се разискват най-важните общобългарски проблеми. Организатор на събитието е Организацията на обединените българи, която свиква срещата на 1 ноември от 9.30 часа в синдикалната зала на бул. Христо Ботев 71.

"Историческата съдба на българската национална държава и на българите в Р. България е дело и задължение на всеки българин включително, и преди всичко на хората от управлението и държавната администрация.

Запазена в хилядолетния си път на своето развитие, само за 23 години – по пътя на демократичното си развитие, българската народност е на прага на разпада, не без участието или с мълчаливото съгласие и бездействие на държавните институции и представителите на официалните научни среди в Р. България. Всичко това се осъществява чрез непрекъснатото увеличаване на задълженията на мнозинството от гражданите (българите) и правата на малцинството с наложеното и налагащо им се насилствено и в момента турско и ромско самосъзнание, с недвусмислени, ясни и прозрачни цели и задачи", се казва в обръщението на организацията до държавните ни институции.

"Следейки с тревога развитието на този процес, Организацията на обединените българи от цял свят (ООБ), работейки определено за духовното единение на българската народност и българската нация, предоставя възможността на всички главни участници в политическия процес – Парламент, МС, парламентарно представени политически партии, националното сдружение на общините и ръководители на институциите, работещи с българите в чужбина, възможността да дадат своя принос за благото на всички български граждани – не на думи, а на дела", допълват инициаторите на кръглата маса.

В Кръглата маса ще вземат участие и представители на научната общност, интелектуалци и видни български граждани. Втората част на срещата ще започне с Трети Общобългарски конгрес по история на тема “Късноантичните българи и българските земи – култури и цивилизация (I – IV в.)”.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване