10/29/12 16:34
(http://www.klassa.bg/)

ЕК улеснява достъпа до евросредства


Достъпът до евросредства по различните оперативни програми на бенифициентите от страните-членки се улеснява чрез опростяване на правилата за получаването им. Това става възможно чрез приемането от Европейската комисия на нови подробни правила за прилагането на новия Финансов регламент, съобщават от ЕК.
Благодарение на опростените процедури предоставянето на средства на ЕС за предприятия, неправителствени организации, общини и другите получатели ще се подобри от 1 януари 2013 г., заявят от комисията.

Премахва се необходимостта от попълването на едни и същи данни във формуляри всеки път, когато се кандидатства за средства на ЕС, и се въвеждат онлайн приложения, както и много други нови елементи. Периодът между поканите за представяне на предложения, сключването на споразумения за безвъзмездни средства и сроковете за плащания ще се съкрати. За бенефициентите на фондовете на ЕС ще отпадне задължението да откриват отделни банкови сметки. Създават се нови възможности за по-гъвкаво използване на публично-частните партньорства.

„С новите правила се проправя пътят към по-ефективно използване на средствата на ЕС. Това е от значение за всички европейски граждани, тъй като по време на криза бюджетът на ЕС играе важна роля за увеличаване на работните места и растежа“, коментира Януш Левандовски, еврокомисар по въпросите на бюджета и финансовото планиране.

Същевременно с новото законодателство се повишава прозрачността и се въвежда по-голяма отчетност за всеки, който работи със средства на ЕС. В бъдеще органите на държавите членки, управляващи средства на ЕС, ще трябва да подписват и представят на ЕК годишни декларации, удостоверяващи, че средствата на ЕС са били използвани правилно. Подсилени са механизмите за финансови корекции в случаи на нередности, допуснати от бенефициентите и установени при одит. Като възпираща мярка комисията ще публикува решенията за налагане на санкции за злоупотреба със средства на ЕС.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване