10/29/12 23:15
(http://e-vestnik.bg/)

Как Япония става Страната на залязващото слънце

в. Вашингтон пост

Възрастни японци спортуват. Снимка: канюз

Джаспър Кол е икономист, който е живял 26 години в Япония и той споделя, че трудно може да запази вярата си в бъдещето на страната, която е изправена пред демографска катастрофа с намаляващо и застаряващо население, продължава да буксува в продължителна икономическа рецесия и неумолимо губи в конкуренцията на Китай за доминиращата сила в Азия.

“Май останах последният оптимист за Япония” - заяви неотдавна Кол в Токио. И наистина, някогашните възторжени коментари и анализи  - главно от чужди дипломати, икономисти, бизнесмени и публицисти - за японското чудо днес почти изцяло липсват и Япония все повече се отдалечава от оня възхитителен и зашеметяващ модел за постигане на просперитет и световно влияние. Всъщност някогашните японски апологети сега се превърнаха в най-отявлените японски песимисти - особено след като Токио демонстрира пълната си безпомощност да осъществи смислени реформи сред тройното природно бедствие от март 2011.

Основният извод, който се налага все по-категорично е: Страната на изгряващото слънце не се намира просто в прекалено дълго проточила се икономическа рецесия, а навлиза в ера на неизбежен упадък. Категорично доказателство за една подобна теза са катастрофалните икономически статистики, към които напоследък се прибавиха и демографските прогнози, които предричат на японците да се свият от сегашните 127 милиона жители на острова до скромните 47 млн. през 2010.

Сегашното положение е в рязък контраст с агресивната експанзия на японското чудо отпреди няколко десетилетия, когато японски компании купуваха символите на Америка и на американската мечта Columbia Pictures и Rockefeller Center, а американците страховито се питаха как да реагират - дали на се страхуват, или да завиждат на японците.

Подобно на една друга обособена група, наричана “Японските интриганти” (или просто антияпонски критици), оптимистите изобщо не се съмняваха в една - че японската икономическа машина ще се развива и развива непрекъснато и бъдещето на страната като световна икономическа сила е безспорно. Но за разлика от “интригантите”, които виждаха в Япония единствено опасен конкурент на САЩ в претенциите за световна доминираща роля, оптимистите гледаха на Япония като на една доброжелателна, великодушна и щедра велика сила - тънеща в благополучие, но мирна и неагресивна, един уникален пример за подражание.

Когато сега някои реши да анализира ролята на Япония в модерния свят, то неизменно и неизбежно фокусира вниманието върху фискалните проблеми на страната, огромния държавен дълг, нарастващите разходи за социални нужди и все по-флегматичните търговски отношения с Китай, тъй като двете страни все повече затъват в един абсурден и безцелен териториален спор.

По време на политическите дебати между Обама и Ромни миналата седмица и двамата споменаха Китай, а не Япония като най-сериозния  конкурент и най-реалната заплаха за доминиращата роля на Америка в света. По ирония на момента, това съвпадна с обявяването от японското правителство на данните за рекорден търговски дефицит, а някои от най-големите японски компании - като Sony and Sharp - регистрираха рекордни загуби.

До 2050 година Япония ще се утвърди окончателно като най-застаряващото общество в света със средна възраст на своето население от 52 години - според данни на току-що публикувано изследване озаглавено “Мега промяна”, направено от списание “Икономист”. Анализът на експертите алармира, че през следващите десет години застаряващото население ще изяжда средно по 1 процент от БВП. Това ще обремени допълнително японската икономика, която преди две години безславно и почти без бой отстъпи позицията на втората след САЩ световна сила в полза на Китай.

“Колкото и да се напъвате да бъдете оптимист по отношение на Япония, вече никой няма да ви повярва” - категоричен е Кол. “Ау, след 600 години ако сегашната негативна тенденция се запази, в света ще останат едва 482 японци. Които ще трябва да плащат ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване