10/29/12 14:16
(http://www.klassa.bg/)

Литва ще има лявоцентристко правителство

 Две партии от лявоцентристката опозиция излязоха начело на втория тур на парламентарните

избори в Литва и се очаква да съставят правителство, предаде АФП, като се позова на неокончателни резултати. След преброяване на бюлетините в 1659 бюра от общо 1861 Работническата партията на Виктор Успаскич и Социалдемократическата партия на бившия финансов министър Алгирдас Буткевичус печелят 68 места в 141-членния парламент.

Очаква се трета по-малка партия с 11 депутати да се присъедини към тях, за да получат мнозинство за съставяне на правителство. Дясната християндемократическа партия на сегашния премиер Андриус Кубилиус, която провеждаше непопулярни мерки на икономии, ще има 33 места.

Новите управляващи спечелиха с обещания за вдигане на ниските заплати, увеличаване на данъците за богатите и отлагане на влизането на страната в еврозоната след няколко години.

Правителството на Кубилиус целеше да намали бюджетния дефицит през 2013 г. под 3- процентния таван, наложен от ЕС, но роденият в Русия милионер Виктор Успаскич заяви, че сега те ще увеличат държавните разходи, което ще повиши дефицита. Президентът Далия Грибаускайте се обяви срещу тази политика. Сега тя трябва да посочи новия премиер, който вероятно ще е Буткевичус.

Страната е в дълбока рецесия и все повече млади хора я напускат, отбелязва „ИЮ Обзървър“. Когато Литва влиза в ЕС през 2004 г. населението й е 3,3 милиона души, а осем години по-късно то се е стопило под 3 милиона.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване