10/29/12 21:53
(http://www.klassa.bg/)

Новите заглавия на Сиела

Издателство Сиела представя на вашето внимание три нови заглавия:

"Добрата съпруга", Робърт Гулрик, Превод Цветана Генчева


Добрата съпруга е първият роман на Робърт Гулрик и вече е издаден в Бразилия, Канада, Франция, Германия, Италия, Норвегия, Испания, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия.

Той е исторически, но и психологически роман за богат американец на средна възраст, който публикува обява във вестник, че търси добра, почтена, скромна съпруга. За Ралф Труит това е начало на нов живот след дълги години на самота, мъчителни угризения, болезнен гняв и непрежалими загуби. За Катрин Ланд началото е едно пътуване в мразовитата зима до малко градче в Уисконсин, където тя ще повери бъдещето си на непознат мъж с надежда, че той ще й прости предателството, ще оправдае нейните лъжи и ще й позволи да започне нов живот. Това е началото на изненадващо заплетената, прекрасно написана история за Катрин и Ралф. Неочакваният й край с непредвидимите обрати на любовта и лудостта, на страстта и разрушителните пориви говорят за безграничното въображение на Робърт Гулрик, комуто нищо човешко не му е чуждо, особено дълбоко заложеното двуличие и отмъстителност. В това отношение Добрата съпруга напомня за класическите литературни образци, каквито са романите на сестрите Бронте и на Дафни дьо Морие например.

Великите немски поети от XII до XX век. Антология. Подбор, съставителство, превод и биографични бележки Венцеслав Константинов

Антологията Великите немски поети от XII до XX век представя 33 майстори на словото, сред тях рицарите-минезингери Хартман фон Ауе и Валтер фон дер Фогелвайде, майстерзингера от епохата на Реформация Ханс Закс, поетите на барока Андреас Грифиус и Албрехт фон Халер, творците на Ваймарската класика Гьоте и Шилер, изящните романтици Новалис и Хайнрих Хайне, символистите Рихард Демел и Стефан Георге, Хофманстал и Рилке, експресионистите Георг Хайм и Георг Тракл - до поетите на новото време Курт Тухолски и Ерих Кестнер. В общо 5000 стиха читателят ще намери най-доброто, най-вдъхновеното от немската лирика в блестящ превод на български.

Тази антология е дело на писателя-германист Венцеслав Константинов, който в продължение на половин век е събирал, отсявал и превеждал шедьоврите на немската лирическа книжовност. През 1993 г. той става носител на Наградата за преводаческо изкуство на Федералното министерството за образование и култура във Виена. Автор е на есеистичните книги "Писатели за творчеството" (2007), "Флейтата на съня" (2010), "Гоблен, извезан с дяволски опашки" (2011) и книга с избрани афоризми "Тайният живот на дъжда" (2012).

"Непознатият Никола Гешев", Андрея Илиев, Поредица Historia Incognita

Непознатият Никола Гешев е обстойно и сериозно проучване на живота и делото на известния полицай. За разлика от други автори, Андрея Илиев бяга от митовете и градските легенди – всяка теза, всяко негово твърдение е подкрепено с документ от архивите или свидетелство на съвременник. Версиите и хипотезите (там, където авторът си е позволил да изгражда такива) относно събития или действия на Гешев са психологически мотивирани и съобразени с особеностите на онзи исторически период.

Разказът започва с младежките години на Гешев – времето, през което се формира характерът му. На вниманието на читателите са представени всички документи от досието му от преди 9 септември 1944 година. В някои от тях са открити любопитни подробности, избягвали досега от вниманието на изследователите.

Не са забравени хората, които въвеждат Гешев в професията и го шлифоват, за да израсне като полицай – Стоил Драганов, Петър Амзел, Христо Драголов.

Най-много внимание е отделено на операциите, в които е взел участие – прословутата Витошка конференция, залавянето на “подводничарите” и парашутистите, ударът срещу ЦК на БКП, ежедневната борба със съветското разузнаване... Направен е опит за оценка за приноса му в тези акции, анализ на грешките и заблудите му. Резултатите често влизат в противоречие с шаблона, в който е вкаран Гешев.

Другият акцент на в проучването са последните дни на Гешев. Като използва много документи и свидетелства на негови съвременници, авторът възстановява стъпка по стъпка действията му на 8 и 9 септември 1944 година. Направена е връзка между изчезването на Гешев и назначаването на Ким Филби за резидент на СИС в Цариград.

За първи път детайлно са разгледани плановете за издирването на Гешев след 9 септември 1944 г., обединени в издирвателно дело „Овен”. Отделено е внимание на трагедията на близките му, преследвани от новата Държавна сигурност.




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване