10/29/12 11:27
(http://www.klassa.bg/)

Петър Василев, маркетинг мениджър на Aiko: Намаленото потребление насърчи търговците на мебели да бъдат по-гъвкави

Петър Василев е маркетинг мениджър на верига мебелни магазини Aiko от 2003 г. Отговаря за изграждането на цялостния имидж и позиционирането компанията на пазара. Завършил е Университета за национално и световно стопанство в София със специалност Маркетинг.

Г-н Василев, с какво компанията присъства на българския пазар?


Мебелни магазини Aiko е българска компания, която присъства на родния пазар вече 19 години. За това време успяхме да се утвърдим като един от водещите търговци на мебели у нас. Добрите ни позиции в голяма степен се дължат на нашето богато портфолио от стоки и услуги – предлагаме над 20 хиляди артикули на европейски и родни производители - обзавеждане, аксесоари за дома, текстил, цялостни интериорни решения. Позиционираме се в така наречения широк сегмент, което ни позволява да отговаряме на нуждите на клиенти с различни бюджетни очаквания, личен стил, изисквания за качество.

Купува ли днес българинът мебели - повече или по-малко от преди старта на кризата, кога купува - при крайна нужда или съблазнен от новото?

Кризата безспорно доведе до спад в продажбите на мебели у нас. Ние, както и много други сектори, започнахме да изпитваме затруднения още в началото на 2008 г. Това обаче имаше и положителен ефект върху развитието на бранша. Намаленото потребление насърчи търговците на мебели да бъдат по-гъвкави и иновативни в отношенията си с клиентите, като им предлагат повече добавена стойност. Например включиха бонус услуги като проектиране, доставка, монтаж и възможност за замяна на закупената стока в цената на предпочетената от клиента мебел. Допълнително започнаха да обръщат по-голямо внимание на качественото обслужване, което е един от основните фактори за изграждане на трайни взаимоотношения с клиентите.

Новите по-добри условия постепенно връщат хората в магазините. Малко по малко продажбите започват да се движат в положителна посока, което очаквам да се оформи като трайна тенденция. И за да отговоря директно на вашия въпрос – да, хората купуват мебели и аксесоари винаги когато решат да направят подарък на своите близки и дом.

 Накъде върви пазарът на мебели и накъде ще върви през идните 2-3 години?

Тенденцията е пазарът постепенно да се стабилизира, а продажбите да се възстановят на нивата си от преди кризата. През тази година отчитаме ръст на пазара, който вярвам, че ще се запази и през 2013 г.

В същото време очаквам търговците да продължат да обръщат голямо внимание на добавената стойност за клиентите. Развитието на пазара през последните години направи потребителите по-взискателни. Свикнали да получават повече срещу парите си, те ще продължат да настояват за максимално високо качество на стоките и услугите при цената, която заплащат.

Съветвате ли хората днес да купуват мебели?

Да, съветвам хората да се възползват максимално от възможностите, които пазарът на мебели им предлага. Вярвам, че сега клиентите имат възможност да закупят желаното обзавеждане на добри цени, като получат качествено консултиране и обслужване – както докато правят своя избор, така и по време на покупката. Освен това считам, че едно освежаване на дома с нова мебел или аксесоар винаги е повод да се върнем у дома с усмивка след натоварения делови ден.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване