10/29/12 15:47
(http://www.klassa.bg/)

Свидетел по делото за радикален ислям заяви, че бил заплашван от ДАНС

 Свидетел по делото за радикален ислям заяви, че е заплашван от ДАНС. Свидетелят Муафак Аласад, който има двойно гражданство – сирийско и българско, заяви в съдебната зала, че е заплашван от представители на ДАНС, които четири часа са го убеждавали да напише молба, с която се отказва от желанието си да му бъде осигурен преводач. Той каза, че е подписал молбата под натиск и я оттегля. Свидетелят каза също, че преди няколко дни хора са дошли да тормозят семейството му, автомобилът му е бил спрян на пътя от Сърница за София. Били са заплашени съпругата и синът му, който е 19-годишен. В резулат на това момчето е заминало за Сирия. Аласад попита ако синът му бъде убит там, кой ще носи отговорност за това. Свидетелят поиска преводач, адвокат и охрана. Прокуратурата чрез прокурор Недялка Попова представи пред съда доказателства за това, че свидетелят владее писмено и говоримо български език. Съдът прие представените протоколи от проведени изпити по български език от 1983 и 1984 г.; дипломата му от Русенския университет, където той е завършил за инженер, както и дипломната му работа, която е на български език. От съда беше приет и указът на вицепрезидента Тодор Кавалджиев от 1998 г., с който Муафак Аласад получава българско гражданство. Мотивът на прокуратурата е, че не може на български гражданин да се назначава преводач. Съдът отмени определението си от предишното заседание, с което е назначил преводач на Муафак Аласад. Мотивът е, че от проведения разговор с него става ясно, че той владее български език. В досъдебното производство е разпитван пред съдия и там не е поискал преводач. Съдът разпореди да започне разпит на свидетеля като в подкрепа на решението бяха цитирани и решения на Върховния касационен съд в този смисъл. Адвокат Ина Лулчева поиска съдът да разпореди да бъде направен звуков запис на разпита на свидетеля, който да установи доколко са разбираеми неговите показания. Съдът се оттегли в 10-минутна почивка за произнасяне по искането.

Междувременно в Пазарджик се проведе протестен митинг на привърженици на „Атака“ и ВМРО. Протестът приключи с шествие по улиците в централната градска част. До инциденти и провокации не се стигна заради засиленото полицейско присъствие в града.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване