10/29/12 16:20
(http://www.klassa.bg/)

СГС призна за невинни Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров

 Софийският градски съд (СГС) оневини бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, обвинени за даването на подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров. На четенето на присъдата не присъстваше прокурор Божидар Джамбазки, който поиска на предишното заседание 7 години затвор за обвиняемите.
Джамбазки пое делото от колегата си Роман Василев, който задържа и засне Николай Цонев във военна болница на 1 април 2010 г. с думите: „Вие сте абсолютен престъпник – долу на земята, на колене!“ Материалът беше пуснат в националния ефир.
Обвинението срещу тримата – Цонев, Синтиров, Попов бе, че са предали на следователя Петров 20 хиляди евро, за да саботира досъдебното производство срещу Цонев за закупуване на военна комуникационна система.
Според Иван Коев, съдия по делото, съдът е констатирал много нарушения по процедурата по искане и даване на разрешения за СРС. Затова са издадени оправдателни присъди.
По време на процеса стана ясно, че СРС-та по делото са одобрявани от Бургаския апелативен съд и Пловдивския окръжен съд, което е нарушение по НПК.
Mediapool съобщи, че по делото има документи, от които е видно, че прокурор Роман Василев си е позволявал да разпорежда с подписа си СРС-та в условията на неотложност вместо вътрешния министър Цветан Цветанов. Както и да пише мотивите към одобренията на БАС, които председателят на съда Емилия Нашева формално е разписвала след това.
Самият Цонев заяви след делото, че се надява демагогията и репресията от последните 3 години да бъдат победени. „Ако адвокатът ме посъветва, аз ще заведа дело срещу свидетеля Петьо Петров“, каза Цонев, който в момента е лидер на „Нова алтернатива“.
Това е четвъртото дело, по което бившият вонен министър е оправдан.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване