10/30/12 22:54
(http://e-vestnik.bg/)

Защо й са на Русия толкова партии

Карикатура за руските избори
Шарж, изобразяващ трите партии, спечелили най-много гласове на парламентарните избори в Русия - “Единна Русия” на Путин (наричани “Партия на мошениците и крадците), Комунистическата партия и Либерално-демократическата на Жириновски. За резултатите от изборите там се разпространява и следният виц за това кой колко места е спечелил в парламента: Крадци и мошеници: 238 депутати (Единна Русия); Врагове на частната собственост: 92 депутати (Комунисти); Тъпаци, търсещи справедливостта: 64 депутати (Справедлива Русия); Клоуни и хитреци: 56 депутати (ЛДПР на Жириновски) Шаржът се разпространява във Фейсбук, Калинински

“Защо й са на Русия толкова партии, неподкрепени всъщност от нашата общественост?” - попита едно момиче на среща с Владимир Путин, посетил миналото лято младежкия лагер “Селигер”. Президентът не се подвоуми и отвърна: “Точно затова - за да схванат, че никой не ги подкрепя”. Без сами да разберат, младата активистка и твърде опитният държавен глава с две думи дадоха оценка и за партийната система, и за перспективите й в най-близко бъдеще.

Партии за властта

Отношението на властта към партийната дейност се преобрази твърде смайващо от година насам. Преди декември 2011 г. създаването на нова партия практически бе нещо невъзможно. Не само защото получаването на “лиценз за партийна дейност” бе обвързано от закона с доста строги условия - трябваше например в движение да бъдат събрани 50 хиляди активисти в над половината субекти на федерацията. Строгият закон бе допълван (че и отгоре) със съответно правоприлагане. Регистриращите органи отхвърляха на практика всички опити за партийно строителство независимо от сложения политически и идеологически етикет. Дори да представиш документи за над 50 000 активисти, това изобщо не бе гаранция, че партията ще бъде регистрирана - служителите в правосъдното министерство вършеха чудеса, вникваха в най-дребните детайли, знаеха как да издирят “мъртви души” и в най-проверените списъци.

Случваше се да открият и други възможности за решаване на въпроса. Например когато Министерството на правосъдието отказа да регистрира партия “Велика Русия” на Андрей Савелиев, тъй като имаше претенции към устава. По-късно се разбра, че уставът е бил преписан дума по дума, като изключим името на партията, от аналогичния документ на благополучно регистрираната “Справедлива Русия”. Това обаче не промени участта на “Велика Русия”.

В крайна сметка към началото на кампанията за парламентарните избори през 2011 г. в Русия бяха останали седем партии, четири от които представени в долната камара. Положението на другите три впрочем постепенно се подобряваше през периода 2008-2011 г. - ръководствата им имаха срещи с Дмитрий Медведев, разрешено им бе веднъж годишно да се изказват в Държавната дума. Отстъпките обаче не засягаха самия изборен процес. След изборите за местни парламенти броят на фракциите в тях неотклонно намаляваше. Но лицензът за партийна дейност ставаше все по-ценен и търсен ресурс. А междувременно обществото все повече губеше интерес към действията на тези организации.

Партии без общество

Още в средата на 90-те партиите станаха институцията с най-малко доверие сред хората в Русия от всички останали - било властови, било обществени институции. До голяма степен заради конституцията от 1993 г., която на практика не предвижда партиите да участват във формирането на изпълнителната власт.

Тук изигра роля и практиката от последните години - щом спечели избори, победителят независимо от партийната си принадлежност да влиза в “Единна Русия” (това пролича най-вече на регионално и местно равнище).

Днес обаче дори “Единна Русия”, която редовно печели - вече трета поредна кампания, буди доверие най-много у 30 на сто, установи аналитичният център “Левада”. А общо погледнато, партиите като властова институция имат доверието на 13 процента от хората в Русия. Никой не се ползва с по-ниско доверие. Едрият бизнес, колкото и негативно да се приема, събира доверието на 16 ...

Публикувана на 10/30/12 22:54 http://e-vestnik.bg/15995/zashto-y-sa-na-rusiya-tolkova-partii/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване