10/30/12 16:04
(http://www.klassa.bg/)

КЗК отмени опорочени обществени поръчки в шест общини

Комисията за защита на конкуренцията отмени обществени поръчки в шест общини – Велинград, Кресна, Горна Оряховица, Ардино, Първомай и Русе, съобщи Институтът за правни анализи и изследвания (ИПАИ).
Във Велинград е отменено класирането по процедура за подобряване на енергийната ефективност на учебни заведения. Причината е, че в противаречие на правилата са въведени допълнителни изисквания, с което е опорочена процедурата.
С 21 хиляди лева е глобен кмета на Кресна Илиян Кръстев затова, че е възложил малка поръчка за строителни работи в СОУ „Паисий Хилендарски“ в нарушение на закона. Проучването на регулатора е по жалбата на загубилата фирма „МБ-2001” ООД. Сумата, с която е глобен Кръстев,  представлява 10% от стойността на поръчката.
В Горна Оряховица КЗК отмени избора за фирма, която да доставя хранителни продукти за социалния комплекс. Проверката е показала, че са извършени нарушения при промяната на членовете на оценителната комисия.
В община Ардино е отменено класирането за изпълнител на строителни работи по проект „По Дяволския мост – към райските пътеки в Ардино”. Проучването установило, че класираният на първо място в процедурата Обединение „Райски мост” е предложил размер на авансово плащане 0.00000005 %, при заложено изискване  участник да бъде отстраняван, ако предложи 0 % авансово плащане. Налице е нереална цена на авансово плащане, твърди регулаторният орган и връща процедурата отначало.
В община Първомай регулаторът е установил нередности по поръчката : „Избор на изпълнител за предоставяне на електронна далекосъобщителна услуга чрез обществена електронна мобилна мрежа по стандарт GSM/UMTS с национално покритие и допълнителни услуги, свързани с тази дейност за нуждите на община Първомай”. КЗК пише в мотивите си, че оценителната комисия не е изискала представянето на подробна писмена обосновка за 20% по-благоприятното предложение на класирания на второ място участник „Космо България Мобайл” ЕАД . На второ място оценителната комисия е нарушила принципа за публичност и прозрачност при възлагане на обществените поръчки, като не се е аргументирала на какво основание приема писмените обосновки на „БТК” АД и „Космо България Мобайл” ЕАД по показател „Най-ниска пакетна цена на минута за разговори в собствена, стационарна и други мобилни мрежи извън пакетите безплатни минути-К3”. КЗК връща процедурата от етап разглеждане, оценяване и класиране на офертите на участниците, в съответствие с изискванията на закона и мотивите, изложени в решението.
Регулаторът е отменил в Русе като незаконосъобразно решение на зам.-кмета на общината за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка за ремонт и консервация на фасадата на сградата на исторически музеи в Русе. Проучването показало, че оценителната комисия е нарушила процедурата като не е установила дали единственият кандидат„Билдконсулт” ООД, отговаря на минималните технически изисквания на възложителя.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване