10/30/12 20:28
(http://www.klassa.bg/)

"Колибри" пуска най-нетърпеливо чаканата творба на Харуки Мураками

На 5 ноември в България излиза „1Q84, книга 1“ – първи том от най-нетърпеливо чаканата творба на Харуки Мураками, придобила статус на енигма и взривила очакванията на читателите далеч преди да се появи на световния литературен пазар. На 19 и 26 ноември „Колибри“ планира да издаде и останалите два тома от сензационния роман.

На фокус в „1Q84, книга 1“ (превод: Венцислав К. Венков, 416 стр., цена: 16 лв.) са два култа – на една християнска секта, известна като Обществото на свидетелите, и култът на мистериозната секта, предизвикала атаката с нервнопаралитичен газ в токийското метро през 1995 г. Действието стартира през 1984 г., но впоследствие се пренася в паралелния свят на 1Q84 година (Q=question mark, въпросителен знак), където човек може да изчезне безвъзвратно. Сюжетът на романа е продукт на необятна фантазия, но описанията на събитията са толкова натурални, че буквално поробват любопитството на читателя.

Харуки Мураками е съвършеният посланик на Япония – книгите му са литературни събития за Америка и Европа, продават се в милионни тиражи, а всеки следващ негов роман затвърждава статута му на култов писател. Литературата, подписана от Мураками, е хипнотичен калейдоскоп на идеи и мотиви: сред тях са пороците, разяждащи консуматорското общество, патологичната самота на „градския“ човек, нихилизмът, загубата на сетива за съкровеното, невротизмът на поколението, лишено от илюзиите си. Но ако трябва да идентифицираме „марката Мураками“, следва да откроим преди всичко оригиналните фабулни похвати, неподражаемото смесване на жанрове, крехкото балансиране между фантазия, сън и реалност.

  „Колибри“ има в актива си още 9 заглавия от най-обичания съвременен японски автор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване