10/30/12 15:14
(http://www.klassa.bg/)

Намериха следи от взривно вещество в останките от самолета на Лех Качински

 Полски експерти са намерили следи от взривно вещество на мястото на катастрофата със самолета на полския президент Лех Качински край Смоленск, предаде АФП. Информацията на полския в. „Жечпосполита“ бе потвърдена от главния прокурор на страната Анджей Серемет.

Следи от тротил и нитроглицерин са намерени върху 30 пътнически седалки от разбилия се самолет, както и на други останки от него. Вестникът пише, че повторната експертиза е била проведена преди месец, тъй като полската страна не е била съгласна с изводите на руския експерт по взривове. Второто изследване е правено от полски следователи със съвременно оборудване, което показало следи от взривни вещества.

Засега няма обяснение как те са се оказали на останките от самолета. Една от версиите е, че това са следи от неизбухнали боеприпаси от времето на Втората Световна война. Тогава в околностите на Смоленск е имало ожесточени боеве.

От главната прокуратура на Полша изготвят позиция по въпроса. За резултатите от експертизата е бил уведомен премиерът Доналд Туск. Неговото правителство ще вземе решение, след като изслуша мнението на главната прокуратура, пише в.“Газета виборча“.

Преди два дни в дома си край Варшава се самоуби един от ключовите свидетели по делото за катастрофата, при която загинаха президентът Лех Качински, съпругата му и представители на полския елит.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване