10/30/12 22:53
(http://e-vestnik.bg/)

Националисти изненадаха Украйна на изборите

Франс прес

Националистическа партия “Свобода”, която постигна неочакван пробив на вчерашните парламентарни избори в Украйна, като спечели 12 процента от гласовете според екзитпол-проучванията, и за първи път влезе в Парламента, е известна с радикалността и расистките и хомофобските си изявления.

Опозиционната формация, чиято популярност доскоро се ограничаваше в западните райони на страната, където има силни националистически и русофобски настроения, този път успя да си осигури изборна подкрепа в центъра на страната и най-вече в традиционно по-умерената столица Киев.

“Половината от тези избиратели са радикални националисти, но другата половина са по-скоро протестиращи хора”, обяснява Володимир Фесенко, директор на киевския център за политически анализи “Пента”.

“Познавам дори евреи, които бяха готови да гласуват за “Свобода” въпреки антисемитските позиции на партията, тъй като тя е възприемана като най-радикалната и най-пламенна протестна сила”, подчертава той.

Много украински избиратели, интервюирани от АФП, споделиха, че са избрали “Свобода”, тъй като я смятат за движеща сила на съпротивата срещу режима на президента Виктор Янукович.

Историчката Ирина Жиленко, например, е гласувала за “Свобода”, “за да бъдат прогонени бандитите” на Янукович от власт. “Трябва да сме в парламента, за да разбием мутрата” на управляващата партия, каза 54-годишният инженер Ростислав Павловски в западния град Лвов.

“Свобода” съществува, откакто през 1991 г. Украйна стана независима, като до 2004 г. се казваше Украинска социалнационалистическа партия.

Тази година формацията стана известна с протестите си срещу организирането на проявата “Гей прайд” в Киев и срещу избирането на изпълнител с матов цвят на кожата да представи Украйна на конкурса “Евровизия”.

През есента на 2011 г. “Свобода” организира шествие срещу масирания приток на евреи хасиди, които всяка година идват на поклонение на гроба на прочут в Украйна равин.

Десетки привърженици на “Свобода” се сбиха с проруски демонстранти на честването на съветската победа над нацистите през май миналата година.

Една от ключовите точки в предизборната програма на партията е забраната на комунистическата идеология и прославата на ветераните националисти и антисъветски поборници от Украинската въстаническа армия (УПА), които, според някои историци, са сътрудничили на нацистите.

“Свобода” се представя за проевропейска партия. Нейното етноцентрично и хомофобско схващане за света обаче противоречи на принципите за европейска интеграция”, отбелязаха в открито писмо няколко десетки интелектуалци, призовавайки останалите опозиционни партии да не се съюзяват с тази формация.

Освен това партията е подозирана от критиците си, че е финансирана тайно от властите, които я използват, за да изтласкат в периферията по-умерената опозиция - нещо, което “Свобода” отрича.

Лидер на тази партия е 43-годишният лекар, юрист по образование и обаятелен оратор Олег Тягнибок. Тягнибок на два пъти беше избран за депутат в Западна Украйна, а през 2010 г. се кандидатира и за президент, но получи едва 1,43 процента от гласовете.

Още по темата: Русия коментира изборите в Украйна

Очертава се победа на управляващата Партия на регионите на парламентарните избори в Украйна. Според предварителните резултати коалицията между Партията на регионите на президента Виктор Янукович и компартията може да се сдобие с абсолютно мнозинство в следващия състав на Върховната рада.

“Комерсант” привежда мненията на неколцина журналисти и анализатори и прогнозира бъдещото развитие на югозападната съседка на Русия.

По думите на коментатора от “Огоньок” Павел Шеремет следващият парламент на Украйна ще бъде “не по-малко скандален” от досегашния, защото управляващите и опозицията са събрали приблизително равен брой гласове. Избирателната активност сега е най-ниската от години насам, макар че за политиците залогът на тези избори бе много голям, посочва журналистът. Победата на Партията на регионите е надежда за Янукович да спечели още един президентски мандат през 2015 г., а доброто представяне на партията на Юлия Тимошенко “Отечество” й дава шанс да излезе от затвора в обозримо бъдеще, смята Шеремет.

Коментаторът отбелязва доброто представяне и на партията УДАР на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване