10/30/12 12:41
(http://www.klassa.bg/)

Предколедно: Българските играчки поскъпват

Българските играчки може да поскъпнат заради нови евроизисквания за безопасността им. Това съобщи БТА, като се позова на Надя Попова, председател на Управителния съвет на Браншовата асоциация на вносителите и производителите на детски играчки.
Тези дни Министерството на икономиката, енергетиката и туризма предложи за публично обсъждане промени в Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на играчките, приета през 2010 г. С новия документ се транспонира новата европейска Директива 2012/7/ЕС от 2 март 2012 г., свързана с безопасността на детските играчки. С евродирективата се променят граничните стойности на кадмий в играчките, определени първоначално в основната директива за безопасност на детските играчки 2009/48/ЕС.
Кадмият е токсичен химичен елемент, който прониква в дихателните пътища, кожата и лигавицата. При хроничната интоксикация се натрупва в организма и води до чернодробна или бъбречна недостатъчност. Има научни съобщения за тежки поражения върху костите и интелектуалното развитие на детето, поясняват специалистите.
Попова не се ангажира с колко точно ще поскъпнат българските играчки, но отбеляза, че цените им - както на българските, така и на тези от внос, непрекъснато растат.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване