10/30/12 17:02
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът на Франция: 35-часовата седмица не е табу

 Френският премиер Жан-Марк Ейро изрази съгласие да бъде преразгледано решението на неговата Социалистическа партия от 2000-та година за 35-часовата работна седмица, предаде Би Би си. Запитан на среща с журналисти за възможността да се върне старият режим – 39 работни часа седмично, Ейро отговори: „Защо не. Това не е табу“. Думите му предизвикаха политическа буря в страната , отбелязва Би Би си. Малко по-късно министърът на труда Мишел Сапен се опита да успокои духовете, като каза, че промяна няма да има. Социалистите спечелиха изборите през май с обещанието да запазят привилегията. По закон, хората, които работят над 35 часа седмично, получават повече за наднормен труд. Критиците твърдят, че това увеличава разходите за труд и пречи на конкурентноспособността.

Никола Саркози, докато бе президент, се опита да промени закона.

По-късата работна седмица бе най-важната реформа на социалистическото правителство на Лионел Жоспен, приета в условия на икономически бум.   

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване