10/31/12 16:22
(http://www.klassa.bg/)

Започват изпитанията на бетон, който не старее

 Учени от Делфтския технически университет в Холандия започнаха изпитания на самовъзстановяващ се бетон, пукнатините в който се запълват от бактерии, предаде Би Би Си.

Учените използват бактерия от вида Bacillus. Към материалите, от които се прави бетонът, се добавят гранули, съдържащи спори на микроорганизмите, а също и гранули калциев лактат. Освен, че служи като източник на енергия за бактериите, при преработката на калциевия лактат се образува калцит (една от формите на калциевия карбонат), отлаганията от който запълват образуващите се в бетона с времето пукнатини.

Процесът стартира, когато бетонът се напука и в дупките попадне влага. Дотогава спорите в материала се намират в спящо състояние и са способни да запазят жизнеспособността си с години.

Първите лабораторни опити показват, че бактерията наистина може да запълни процепите с калцит. Изчезват не само сравнително големи дефекти, но и минипукнатини с размери около 0,2 милиметра. Тъй като не влияят на механичните характеристика на материала, те обикновено се допускат от строителните норми. Но влагата, когато попадне в тях, с времето ги увеличава и накрая се разрушава конструкцията.

Сега авторите трябва да демонстрират процеса извън лабораторията. Изпитанията се очаква да завършат до 2-3 г., след което технологията може да бъде пусната в производство.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване