10/31/12 13:02
(http://www.klassa.bg/)

„Кюриосити“ откри, че почвата на Марс прилича на тази на Хаваите

 Марсоходът „Кюриосити“ направи първия рентгеноструктурен анализ на марсианска почва и тя се оказа подобна на вулканичната земя на Хаваите. Съобщението бе публикувано на сайта на NASA. Изследването е направено от спектрометъра CheMin, който се намира на ровъра. Преди рентгеновия анализ пробите от почва са били внимателно пресети, за да се изключи попадането в камерата на частици по-големи от 0,15 милиметра. По вида на дифракцията на лъчите върху образците се установява не само химическия състав, но и кристалната структура на съдържащите се минерали.

Рентгеноструктурният анализ дава на учените по-богата информация за геоложките процеси, отколкото обикновения, защото минералите с близък състав могат да имат различна структура в зависимост от условията, в които са се създали. Например, въглеродът при различни условия може да образува графит или диамант.

Учените са установили, че около половината марсианска почва представлява аморфни вещества като вулканичния пясък. Другата половина са минерали, образуващи се при кристализацията на магмата - фелдшпат, пироксен и оливин. Според учените ,този състав много напомня базалтовата вулканична природа, която се среща, например, на Хавайските острови.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване