10/31/12 16:55
(http://www.klassa.bg/)

Ново увеличение на лошите кредити

 Лошите кредити като цяло през третото тримесечие на годината отбелязват ново увеличение, сочат данните на БНБ. За периода юли-септември кредитите с просрочие над 90 дни достигнаха 17.25%, докато към средата на годината бяха 16.86%. Тогава имаше задържане на делът им спрямо предходното тримесечие и според някои прогнози през втората половина от годината те нямаше да се увеличават.

 

По този повод експерти от бранша коментираха за „Класа“, че за да се говори за тенденция на показателя, е необходимо посоката да се запази поне 2-3 тримесечия. Те допълниха, че след като икономиката е в застой, е логично нивото на лошите кредити да е сравнително високо. „При увеличение на инвестициите и потреблението ще се увеличи, а лошите кредити ще намалеят.“ При това банките са заделили необходимите резерви.

 

От друга страна, един от основните показатели за „здравината“ и стабилността на банковите институции – капиталовата адекватност, е на много добро ниво, сочат данните. При изискване за капиталова адекватност от 12%, за нашата банкова система като цяло тя е 16.59%. В Европа изискването за този показател е 8% - което значи, че - банковата система отчита добри финансови показатели. Нивото на капиталовия излишък е 2.5 млрд. лв.

 

За периода общата сума на активите на банките нараства с 0.6% (487 млн. лв.) и достига 79.9 млрд. лв. През тримесечието най-голям растеж е отчетен при ценните книжа – 7% (470 млн. лв.). Увеличението на общия размер на кредитите през третото тримесечие се дължи изцяло на корпоративните заеми, докато при тези за граждани има дори лек спад.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване