10/31/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Потъващите “Пирати” може да повлекат Меркел към дъното

Ройтерс

Германските “Пирати”, една партия, дошла от нищото и превърнала се в голяма политическа сила, изживява драматичен обрат в съдбата си, който може да намали шансовете за преизбиране на канцлера Ангела Меркел през 2013 г.

След като изпревариха Свободната демократическа партия (СвДП), “Левите” и “Зелените”, превръщайки се в третата най-голяма политическа сила в Германия, когато през април получиха 13 процента, “Пиратите” се сринаха до 4 процента.

Падането им под 5-процентната бариера, нужна за влизане в парламента, може да означава, че левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и “Зелените” си връщат достатъчно гласове, за да сформират мнозинство догодина и да отнемат на Меркел властта.

“Пиратите” създадоха очаквания, които не могат да бъдат изпълнени”, каза Матиас Юнг, който е шеф на Организацията за електорални изследвания. “Бързият им упадък в голяма степен се дължи на начина, по който се караха в публичното пространство”.

“Пиратите” са група от признаващи неопитността си хора, които пропагандират идеи от еклектична платформа като безплатно сваляне на информация от интернет, защита на данните, безплатен обществен транспорт и легализация на наркотиците.

Тяхната антиелитарна позиция се харесваше на избиратели от целия спектър, но особено на левите, което значи, че най-много гласове от бившите поддръжници на “Пиратите” ще спечелят ГСДП и “Зелените”. Освен че ще си върнат гласове, те може да спечелят косвено и от коалиционната аритметика в Германия.

Ако “Пиратите” и СвДП не успеят да спечелят никакви места през септември догодина, необходимият за парламентарно мнозинство резултат може да спадне до 43-45 процента вместо обичайните 47-48 процента, когато в парламента са пет или шест партии.

Имайки предвид, че в социологическите проучвания ГСДП и “Зелените” в момента получават 42 процента и повече в допитванията, това сериозно ще ги доближи до властта.

Консерваторите на Меркел в момента имат 39 процента - ръст в сравнение с 33,8-те процента на изборите през 2009 г. По-малкият им коалиционен партньор СвДП е с 4 процента - спад в сравнение с 14,6-те процента през 2009 г. и резултат под прага на парламентарното оцеляване. “Левите” също са на ръба с около 6 процента.

“Шансовете за коалиция на ГСДП и “Зелените” определено се увеличават, ако “Пиратите” и СвДП не преминат 5-те процента”, каза Еферхард Холтман, който е политолог от университета “Хале”. “Ако Пиратите влязат, шансовете за “голяма коалиция” (на консерваторите и ГСДП) нарастват”.

Съветник на Меркел каза за Ройтерс по време на шеметния възход на “Пиратите” по-рано тази година, че евентуален срив в подкрепата за новоизлюпените политици е една от най-големите тревоги за консерваторите.

“ПУБЛИЧЕН РАЗПАД”

“Не съм изненадан, че обществената подкрепа за Пиратите ерозира”, каза Холтман. “Но съм изненадан колко бързо се пропукват”. “Пиратите” се появиха на политическата сцена преди година, когато на местните избори в Берлин получиха стряскащите 8,9 процента.

Ала подкрепата за тях намаля толкова бързо, колкото и нарасна, отчасти заради липсата на последователна политика по повечето теми, но и заради ексцентричните телевизионни участия на някои от водещите “Пирати” и пълния хаос в организацията. “Те нямат позиции във важни области като икономиката, външната политика и социалните въпроси. Те сякаш се разпадат публично пред очите ни”, каза Холтман.

Миналия петък двама партийни лидери обявиха оставките си като протест срещу шефа на кампанията Йоханес Понадер - ексцентричен 34-годишен студент актьор, който се хвалеше, че през по-голямата част от зрелия си живот е живял на гърба на държавата.

“Пиратите” бяха обвинени и в лицемерие. Един от партийните лидери Юлия Шрам отказа книгата й “Кликни върху мен - изповедта на един интернет ексхибиционист” да бъде публикувана за безплатен достъп в интернет.

Сред другите протестни партии, които идваха и си отиваха през последните десетилетия в Германия, са крайнодясната “Републиканци”, хамбургската партия “Вместо” и оглавяваната от консервативния съдия Роналд Шил формация, която през 2001 г. се изкачи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване