10/31/12 15:47
(http://www.klassa.bg/)

Токът няма да поскъпва през 2013 г., обеща Семерджиев

 Цените на електроенергията за населението няма да се увеличават от юли следващата година, заяви на специален брифинг в Министерството на икономиката и енергетиката председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Това изявление стана само ден след като Семерджиев каза, че вероятно от юли 2013 г. цената на тока ще се вдигне с 3-4% заради „зелената добавка“. Сега обаче енергийният министър Делян Добрев - по чиято инициатива беше свикан брифингът - посочи, че това е било „само хипотеза“, в случай, че не беше въведена от септември т.нар. „такса достъп“ до електроенергийната мрежа за производителите на ток от слънце и вятър. Редно е този, който е направил разходите, т.е. производителите на ток от ВЕИ да ги плащат, а не крайните потребители, т.е. населението, каза Добрев. По думите на министъра, няма основание за повишаване на цените на тока. Освен това поради направените инвестиции от държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ за повишаване на енергийната й ефективност, себестойността на тока от нея ще намалее, с което „олеква“ и крайната цена „на едро“.

 

Председателят на ДКЕВР обясни от своя страна, че страната ни изпълнява поетите ангажименти за производство на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Но единствено фотоволтаиците, чиято енергия е най-скъпа, изпреварват графика си за развитие. Затова е необходимо чрез преференциалните изкупни цени да се стимулират само най-ефективните съоръжения, а не всички.

 

Относно цената за достъп, чието въвеждане се оспорва от инвеститорите във ВЕИ, Семерждиев коментира, че подобна такса вече има в някои европейски страни, а в други се обмисля въвеждането й. А в Чехия вместо такса е въведен данък, изпълняващ същата роля.

 

Ще припомним, че от юли тази година цената на тока за населението скочи с 13-16% заради „зелената добавка“, подобно беше увеличението и за бизнеса. Това предизвика масово недоволство, особено след като прогнозите на ДКЕВР бяха, че увеличението ще е с до 10%. Изненадващото допълнително увеличение на цената от комисията обясниха с бума на включването в мрежата на нови соларни мощности през май и юни. А бързането на ВЕИ-инвеститорите пък беше, за да „хванат“ по-високата изкупна цена на тока (която се запазва за срок от 20 години), тъй като от юли тя беше значително намалена за новите мощности.

 

Малко по-рано същия ден производители на ток от ВЕИ на организирана от тях „кръгла маса“ отново се оплакаха, че такса „достъп“ е „незаконна“, тъй като така на практика техните преференциални изкупни цени се намаляват. Според тях виновна за това положение е ДКЕВР, тъй като е занижила крайните цени на тока. Беше отправено обвинение и към трите ЕРП-та, че не са направили правилни прогнози за новоприсъединените мощности с ВЕИ.

 

Регулациите могат да бъдат променяни, но не от днес за утре“, каза по време на форума председателят на Асоциацията на банките и шеф на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян. По думите му, инвеститорите се нуждаят от стабилна и предвидима бизнес среда, за да влагат средствата си. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване