10/31/12 23:57
(http://e-vestnik.bg/)

Хелоуин в Ню Йорк

Паднало дърво на 7-а улица в Ийст сайд в Манхатън. Снимки: АП/ЕПА/БТА

Днес няма да има парад за хелоуин в града, където това събитие се точи поне 5 часа и е с участието на повече от 70 хиляди маскирани, музика, писъци и смях. Хелоуин днес е реален в Ню Йорк.
С всеки изминат ден съобщенията за последиците от урагана Санди в Ню Йорк стават все по-мрачни. 22 загинали, за сега, и щети в милиарди – никой все още не знае колко точно милиарда. Това е само за града, без да броим щата и щатите Ню Джърси и Кънектикът. Бурята не е стихнала и днес вилнее в Пенсилвания. Така, че окончателната сметка още е в кръчмарката с пясъчно име (б. р. – на английски името на урагана съвпада с думата пясъчна).
За да добие човек по-ясна представа за степента на драмата в Ню Йорк трябва да не пропуска факта от какво изключително значение е градът не само за американската, а и за световната икономика, политика и култура. В Ню Йорк, и по-точно в Манхатън, се намират клоновете на стотици и десетки банкови и търговски институции от петте континента. Тук са седалищата на огромен брой политически и обществени организации от цял свят. Представителствата на почти всички световни информационни агенции и големи печатни издания, на стотици онлайн офиси. Тук са консулските служби на всяка страна членка на ООН и самата щаб квартира на световната организация. Огромен брой обществени и културни организации и едни от най-големите сбирки на произведения на изкуството на планетата са разположени в този град. Когато и малка част от комуникациите на града излезе от строя, това се усеща в целия свят и във всяка област. Два дни неработещата Ню Йоркска стокова борса създава поток от проблеми от Лондон до Шанхай и от Кайро до Токио.
Повечето от търговските пристанища са пострадали и разтоварване и товарене няма трети ден. Няма поща и доставките в града са ограничени.
Но един от най- тежките проблеми донесени от силните ветрове на урагана Сенди е затварянето на подстъпите до града. Мостовете, без два, се отвориха едва днес, три тунела са все още са пълни с вода, но най –тежко като че ли е спирането на транспорта в самия град. Пуснаха автобусите, дори безплатно, но това е все още крайно недостатъчно, много бавно и не връзва всички райони. Днес още няма работещо метро и не се очаква да работи в долната част на града и до 42-а улица поне още седмица. Има надежда може би от утре, да го отворят частично, само червената линия от и до 42-а и до 242-а на Броудуей , когато разчистят наводнените от р. Хъдсън последни станции в Манхатън.
На ден метрото в петте района на града пренася 4 и половина милиона души. Поради изключителността и невероятно добре организираната, бърза, удобна и сигурна работа на метрото, в Манхатън, по-голяма част от жителите не шофират и не притежават автомобил. Липсата на много паркинг места, трафика по улиците, високите цени за застраховка, данъци и гараж или паркиране, срещу ниските за такси, не са стимул за шофиране или притежаване на кола. Това означава, че 8 милиона души зависят от това метро само в Манхатън. Прибавете останалите 4 милиона от останалите райони и добавете още милион живущи в Лонг Айлънд и идващи или отиващи на работа или по работа в града и от града.

Остров Стетън айланд в Ню Йорк след урагана. Снимки: Кристина Вилянова

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване