11/01/12 15:42
(http://www.klassa.bg/)

22% от руснаците мислят да емигрират

 22% от руските граждани мислят да се пренесат на живеят в друга държава, сочи проучване на центъра „Левада“, цитирано от Би Би Си. 9% са решени твърдо да сторят това.

Социолозите отбелязват, че броят на потенциалните емигранти от Русия расте, като през 2009 г. те са били само 5%. Основните групи хора, желаещи да се изнесат в чужбина, са на възраст 18- 24 г. и 25-39 г.

Един от най-неочакваните резултатите от допитването на центъра е, че все по-малко руснаци дават добра оценка на своите знания, най-вече на владеенето на поне един чужд език.

Експертът от „Левада“ Татяна Ворожейкина предполага, че това понижаване на лингвистичните познания на руснаците може да се дължи на по-голямата им критичност към самите себе си. Само 3 % са признали, че свободно владеят чужд език.

Повечето от желаещите да напуснат родината си са хора с висше образование.

След арестите около масовите протести срещу управлението на Путин през май някои експерти започнаха да говорят за нова вълна от емигранти от Русия.

„Част от обществото изпадна в депресия, засилва се усещането, че страната тъпче на едно място и даже деградира“, казва директорът на „Левада“ Лев Гудков. По информация на центъра страната всяка година напускат средно около 50 000 души. Само в Лондон постоянно пребивават над 300 000 граждани на някогашния СССР.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване