11/01/12 14:57
(http://www.klassa.bg/)

Никола Попоски, външен министър на Македония: Обвиненията на българските власти не отговарят на истината

Обвиненията на българските държавни ръководители за нарушаване на добросъседските отношения от страна на Македония и дискриминационното отношение към граждани, които се чувстват българи, не отразяват реалността. Това е заявил днес македонският външен министър Никола Попоски, предаде агенция Макфакс. Според Попоски няма нито един конкретен пример, който може да подкрепи тези твърдения на официална София.
„Тази оценка не отразява реалността. В момента не съм в състояние да намеря нито един конкретен пример, които да преточи този тип квалификации в конкретно действие. Това, което е конкретно, са изявленията, които имаме константно, климатът, който константно създаваме е изграждането на добросъседски отношения по един съществен начин. Какво означава добросъедство? Мисля, че определението добросъседство означава искреност в отношенията. Ние сме изключително искрени в отношенията, по посока на изграждането на отношения с нашите съседи. Това е сред най-високите приоритети и смятаме, че в една такав обстановка, трябва да се изграждат отношенията от гледна точка на общото бъдеще, което очакваме да имаме в рамките на ЕС”, заявил Попоски. Македонският външен министър е казал още, че отношенията на двете страни трябва да се фокусират на конкретни проекти, които са в интерес на двата народа.
„Искрено, не виждам грешка в един подход, който е искрен, открит и който дава съответно отношение към всеки въпрос, който е от определено значение. Нашият подход и това, което е наша програма за водене на европейска политика към съседите в двустранните отношения с нашите съседи, включително и с България, е следният: ако имате интерес за история, да оставим историците да се занимават с нея. Ако имате интерес за определен практически въпрос, например да строим инфраструктура, да се свържем, да имаме общи проекти, да се занимават онези, на които им стои като описание на работното място. Мисля, че колкото повече практични проекти имаме, толкова повече ще отразим интересите на двете страни от границата. Колкото повече се натоварваме с въпроси, които не са в полезрението на онова, с което би трябвало да се занимаваме в двустранните отношения от практична гледна точка, мисля, че искаме да обременим тази комуникация”, подчертал Попоски.
Агенцията посочва, че властите в София през последните дни, чрез президента Росен Плевнелиев и външния министър Николай Младенов, обвиниха Македония за нарушаване на добросъседските отношения, както и за дискриминационно отношение към граждани, които се чувстват като българи, но и към български предприемачи в Македония.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване