11/01/12 16:08
(http://www.klassa.bg/)

Откриват първото депо за отпадъци, изградено с евросредства


Край Ботевград от втори ноември ще заработи първото регионално депо за битови отпадъци, чието изграждане е финансирано основно с пари по оперативна програма (ОП) „Околна среда“. То ще бъде открито официално от премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нона Караджова, съобщиха от правителствената пресслужба. Депото край Ботевград ще обслужва 56 000 души от общините Ботевград, Правец и Етрополе и е част от системата за управление на отпадъците на регион Ботевград.

Регионалната система за управление на отпадъците на Ботевград е първата от общо 23, които трябва да бъдат изградени с европейски средства. Тя е на стойност 14,4 млн. лв., като 2,1 млн. лв са национално съфинансиране.

До средата на следващата година ще бъде пуснат в експлоатация и другият елемент от системата – центърът за рециклиране. Той се финансира чрез публично-частно партньорство между общината и частен инвеститор. С въвеждането му в експлоатация 80% от постъпилия боклук от района ще се насочва за преработка и само 20% ще отива в депото.

По приоритетна ос 2 на ОП „Околна среда“ - „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци” са договорени общо над 575,7 млн. лв., от които са изплатени 89,2 млн. лв. В изпълнение са 14 договора за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците на обща стойност 562,3 млн. лв. В етап на оценка са шест проекта – на регионите Бяла, Велико Търново, Добрич, Панагюрище, Плевен, Хасково.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване