11/01/12 13:48
(http://www.klassa.bg/)

Предотвратиха сблъсък на МКС с отломки от US спътник

 Товарният кораб "Прогрес М-16М" коригира спешно орбитата на Международната космическа станция, заради нарастващата опасност от сблъсък с отломки от американския спътник Iridium-33. За това съобщава Интерфакс.

Двигателите на товарния кораб се включиха на 1 ноември в 03:08 часа московско време и работиха около 406 секунди. Благодарение на това орбитата на Международната космическа станция е била повдигната с около 1 километър: сега минималната й височина е 408,4 км, а максималната 429,02 км.

По-рано от Центъра за контрол на полета бе съобщено, че няма заплахата от сблъсък на МКС с отломки от американския спътник. Но след като бе изчислена траекторията на движение, е взето решение за корекция на орбитата на станцията.

Американският спътник Iridium-33 се удари с руския военен комуникационен спътник "Космос-2251" през февруари 2009 г.. В резултат на сблъсъка от двата апарата се образуваха 600 отломки с диаметър повече от пет сантиметра и няколко хиляди по-дребни частици.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване