11/01/12 14:01
(http://www.klassa.bg/)

Росен Плевнелиев: Обезпокоен съм от коментарите в ЕК за извънреден доклад

 Сериозно съм обезпокоен от коментара на Европейската комисия и нейния говорител. Това заяви в четвъртък президентът Росен Плевнелиев за предупреждението на ЕК за възможен извънреден доклад за България в сферата на правосъдието и вътрешните работи след вчерашния избор на нови конституционни съдии.

„Надявам се оттук нататък българските институции още повече да увеличат усилията си за прозрачност в това много достойни кандидати да бъдат оттук нататък избрани като главен прокурор и предстоящите избори за председатели на съдилища. Това е предупредително и много сериозно послание на ЕК, което трябва да се вземе изключително сериозно от българските институции“, коментира държавният глава.

Росен Плевнелиев говори, след като почете 1 ноември, Денят на народните будители.

Като държавен глава аз считам себе си като институция, която е платформа за будителите, като институция, която помага на всеки, който е има мисия и който има кауза, който има и обаче план за действие. Президентската институция е отворена за всички, които искат да работят за развитието на нацията. Ние сме в центъра на този толкова важен приоритет на държавата – духовно обогатени, но и успешни в един много бързо променящ се свят, заяви президентът.

Той допълни и думите си от сряда, с които остро разкритикува политиката на Република Македония спрямо хората с българско самосъзнание и България като цяло.

„Прочетох писмото на македонския президент. Аз с моите вчерашни думи мисля, че вече отговорих на това, което получих като послание от Македония. Нека да е категорично ясно за всички, че писмата и идеите за работни групи, които вече валят от Македония, са едно. Това, което е важно за мен, са резултати, реформи, действия в интерес на добросъседството. Очаквам това нещо да се случи. Няма да се случи от днес за утре и зависи от властите в Скопие. Ние сме отворени за сътрудничество, декларирахме го много пъти. Лично аз още в началото на моя мандат заявих категорично – по делата ще ви съдим. И нека да запомнят това много силно послание. Само по делата, а не по писмата ще ги съдим, дела за добросъседство“, категоричен бе Плевнелиев.

За посланиците той коментира, че наскоро е прочел една статия в български медии, която е посочила името на дипломат, който е новоназначен от него и съответно като човек, който има досие. "Искам да разсея тези съмнения и да кажа, че проверката, която направихме от президентската институция, че просто това е друг човек със същото име. От новоназначените посланици ние нямаме човек, който да принадлежи към структурите на Държавна сигурност. България показа, че изпраща достойни кандидати без съмнение и притеснение за стари вериги и зависимости", каза президентът Плевнлиев.

По-рано през деня предупреждението на ЕК, че е възможно да има извънреден доклад за България беше коментирано и от външния министър Николай Младенов. Според Младенов подобен тип изказвания от комисията не са коректни, защото разпространяват слухове в обществото, всяка институция трябва да се придържа към дадените й правомощия.

Дали ще има извънреден мониторингов доклад на Еврокомисията за България зависи от начина, по който ще изпълним всички критерии, на които сме се съгласили в настоящия доклад. Аз съм сигурен, че до края на годината България ще отбележи сериозен напредък в съдебната система, коментира пред БНТ Николай Младенов.

Попитан за членството на Македония в ЕС, той заяви, че всичко зависи от нашата съседка. Засиленото националистическо говорене, проблемите на българския бизнес в страната и дискриминацията на хора, които са с българско самосъзнание са сред основните проблеми, които страната трябва да реши, за да се присъедини към ЕС. Нашата подкрепа за членството на Македония остава категорична, но зависи какви мерки ще вземат властите в Скопие, за да се подобрят тези неща, заяви външният министър.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване