11/01/12 13:53
(http://www.klassa.bg/)

Световният пазар на вино преживява най-тежката си криза от 37 години

 В момента световният пазар на вино преживява най-тежката си криза, предизвикана главно от неблагоприятните климатични условия във Франция и Италия, а производството се се свило до нивото от 1975 г., съобщава британският вестник Daily Telegraph, като се позовава на доклад на генералния директор на Международната организация за лозарство и вино Федерико Кастелучи. По данни на Кастелучи през 2012 г. световното производство на вино ще намалее с 6,1%. „Очаква се до края на годината в световен мащаб да бъдат бутилирани между 243,5 млн. и 252,9 млн. хектолитра вино. Това е най-ниският показател за последните 37 години“, отбелязва ръководителят на международната организация.

През миналата година обемът на световното производство достигна 264,2 млн. хектолитра.

Кастелучи припомня, че пазарът на вина се свива постоянно от 2004 г. досега. Въпреки това резкият спад през настоящата година се оказа неочакван и за най-песимистично настроените анализатори. Според директора на международната организация слабата реколта от грозде неизбежно ще доведе до повишаване на цените на произвеждания от него алкохол, а може и значително да свие предлагането на пазара. „За да избегнем дефицита, ще се наложи да използваме резервите си“, добавя той.

Според редица експерти догодина на любителите на виното по света може да не достигнат около 1,3 млрд. бутилки от любимата им напитка. Британското стопанство Nyetimber, което произвежда едно от най-добрите местни вина, вече обяви, че през тази година няма да използва изобщо реколтата, пострадала сериозно от хладното лято и дъждовната есен. Собствениците на марката са стигнали до извода, че качеството на питието ще остане „под най-лошите очаквания“, което може да доведе до понижаване на репутацията ѝ. През 2011 г. най-голям производител на вино в световен мащаб бе Франция, която изнесе 50,2 млн. хектолитра, задминавайки основния си конкурент по този показател Италия, която произведе 42 млн. хектолитра.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване