11/01/12 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

Франсис Фукуяма за изборите в САЩ, олигарсите и Путин

Проф. Франсис Фукуяма. Снимка: личен сайт

Защо нито Барак Обама, нито Мит Ромни не могат да предложат на средната класа нищо съществено? Как се отразява растящото социално неравенство върху политическото съзнание на американците, как плутокрацията измества демокрацията, какви са приликите между финансистите от Уолстрийт и олигарсите в Русия, защо в САЩ няма нови “леви” идеи? За тези и много други неща разказва Франсис Фукуяма, политолог и философ, в интервю за Илона Виноградова, кореспондент на руската редакция в Би Би Си.

- Социалното неравенство в американското общество се нареди сред ключовите теми в предизборните изявления и на двамата кандидат-президенти. При все че в САЩ богатството никога не е било смятано за порок, по-скоро обратното - за лично постижение, от година-две насам в Америка започват да гледат богатите с други очи. Как си го обяснявате? Нима за всичко е виновна икономическата криза?

- За да схванем защо става така, нека си припомним Голямата депресия. Тежкото икономическо положение през 20-те и 30-те засегна на практика всички обществени слоеве, неравенството бе размито и точно затова - по-лесно поносимо. Но и тогава в обществото също имаше омраза към банкерите и богаташите, умело използвана впрочем от президента Рузвелт, който предложи своя “Нов курс” и така създаде база за днешната социално ориентирана държава.

Сегашната финансова криза изостри усещането за неравенство и то започна да нараства някъде от 90-те. Докато се промени силно общественото мнение в една или друга посока, минават години, и ето че виждаме днес как кризата от 2008 г. вади на показ дълго събираното недоволство. Любопитно е, че през 2008 г., когато Обама спомена за “преразпределяне”, Джон Маккейн и други републиканци тутакси го връхлетяха с обвинения, че разпалва класова омраза. Значи тогава обществото още не е имало готовност да обсъжда растящото социално неравенство.

- В статията си, озаглавена “Изоставени” (Left Out), Вие разсъждавате за американската средна класа и теглилата й. Могат ли Ромни и Обама да предложат на тези хора друго, освен лозунги и предизборни обещания?

- Обама говори за инвестиции не само във висшето, но и в средното образование - така може и да спечели учителите, но обещанията му едва ли ще се превърнат бързо в дела. Ромни според мен може да предложи на средната класа по-малко и от това. Той иска да се върне към рейгъномиката, към онова, което ни вкара във финансовата криза - тоест когато пазарите не се регулират, естествено получавате икономически растеж, но плодовете от този растеж не се преразпределят. Също като Рейгън Ромни няма интерес от преразпределение и действаща система за социална защита. При все това дори хората, пострадали от тази политика, пак гласуват за републиканците, защото те са против абортите или гей браковете.

- А има ли в САЩ други политици, способни да предложат нещо конкретно на хората, определящи се като част от средната класа, и то не само на “белите якички”, но и на елита от работническата класа…

- Точно там е въпросът, че засега такива политици няма. А това значи, че въпросната доста голяма група американци чака появата на човек, който ще може да ги мобилизира като изразител на интересите им.

“Разглезени деца и анархисти”

- В статията си Drive for Dignity (”Стремеж към достойнство”) Вие обяснявате с този стремеж по-дълбоките причини за “арабската пролет”. Ами хората в САЩ? Какво е породило според Вас движението “Окупирай Уолстрийт”? Не е ли същият този стремеж?

- Мисля, че повечето участници в “Окупирай Уолстрийт” са разглезени деца от средната класа, стари анархисти и шепа “левичари”, а не истински бедни американци, които могат да кажат, че им е отнето чувството за собствено достойнство. Няма никаква мобилизация в истински бедните ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване