11/01/12 20:51
(http://www.klassa.bg/)

Частна клиника помогна на 41 тежко болни да умрат

Частна клиника в Холандия, специализирана в прилагането на евтаназия в домашни условия, помогна на 51 тежко болни да си отидат от тоя свят, съобща в кореспонденция от Хага в. "Ел Паис". Лекарите дали препарат, който предизвиква летален изход, на 21 пациенти. Останалите 30 починаха в леглата си, след като медици от клиниката дадоха съвети на джипитата им как да се грижат за тях в последните дни от живота им. 48 процента от общо 456 молби за помощ - на хора между 11 и 100 години, са подадени от хора с деменция и психични проблеми. Останалите страдат от болести като рак и множествена склероза.

В Холандия евтаназията е разрешена от 2000 година. Подкрепя я 90 процента от населението. Въпреки това лекарите, които я практикуват, могат да бъдат изправени пред съда, ако не изпълняват стриктно следните принципи: пациентът да е в съзнание и да е наясно какво се случва, когато поиска евтаназия,  болката му да е много силна и дори нетърпима, задължително е лекарят да се консултира с друг своя колега и да изпрати официален доклад до властите, които наблюдават случаите на евтаназия. През 2009 г. имаше 2.500 casos подадени молби за евтаназия. "Спазваме строго закона. Отказахме евтаназия на престарели хора, които са в добро здраве, но се чувстват самотни и не искат да живеят. 75 на сто от холандците предпочитат да умрат в дома си. Много е важно да преценяваме на място какво ще последва, ако не приложим евтаназия. Например самоубийство от отчаяние", казва  Петра де Хонг, директор на клиниката. Екипът разполага с 15 мобилни звена - лекар и сестра, които осъществяват посещенията по домовете. Преди да действат, състоянието на пациента е констатирано и от психиатър. На депресиите не се обръща внимание, веднага се пренасочват към други лекари. 41 годишна жена опита да се самоубие 10 пъти, екипът на клиниката по евтаназия я пренасочи към друго лечебно заведение, където я излекуваха и върнаха към живот.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване