11/02/12 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

Гюл и Ердоган вървят към “двуглаво” правителство

Ройтерс

Турският президент Абдулах Гюл (вляво) и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесиясет

Президентът на Турция отхвърли намеците на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че е превишил правомощията си във връзка със справянето със забранено протестно шествие, подчертавайки все по-откритите различия между двамата.

Ердоган, който доминира в турската политика от едно десетилетие, през което бе постигнат безпрецедентен икономически растеж, се очаква да се кандидатира за бъдещото могъщо изпълнително президентство на изборите през 2014 г. Последни анкети обаче представят Абдуллах Гюл като по-популярната фигура, макар че той не е изразил някакво желание да се кандидатира за поста.

Ердоган изрази недоволство от неуспеха на полицията да попречи на хиляди привърженици на светския ред да участват в забранен митинг за Деня на републиката в Анкара в понеделник, за да протестират срещу това, което те виждат като все по-репресивно и ислямско правителство.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпата, което накара Ердоган да попита кой им е наредил да премахнат барикадите, блокиращи пътя на протестиращите.

Ние не сме довели тази страна до това, което е тя сега, с правителство с две глави и тази страна няма да стигне доникъде в бъдеще с двуглаво правителство, заяви Ердоган на пресконференция във вторник в тънко прикрит коментар по адрес на президентството.

Гюл, съосновател на управляващата Партия на справедливостта и развитието ПСР заедно с Ердоган през 2001 г., в сряда отхвърли идеята за конфликт на правомощия.

Няма нищо по-естествено от това аз, като президент, да поискам от служителите празникът на републиката да се отбележи в цялата страна по порядъчен начин, заяви Гюл. Няма двуглаво правителство в държавата. Нашата конституция и закони ясно определят нашите правомощия, задължения и отговорности, каза той през репортери в президентския дворец.

Денят на републиката отбелязва основаването през 1923 г. на модерната турска светска република от Мустафа Кемал Ататюрк, чийто портрет протестиращите носеха по време на своето шествие. Много привърженици на светския ред виждат в Ердоган заплаха за светската система - обвинение, което той отрича.

Двамата се съгласиха да не споделят едно и също мнение по въпроси, включващи свободата на изразяване, а служители в Анкара казват, че техните взаимоотношения се основават на дълбоко взаимно уважение, но техните различия стават все по-публични.

Търканията рискуват да се превърнат в объркваща черта на турския политически живот в момент, когато страната се справя с предизвикателства като влиянието на войната със съседна Сирия, забавянето на икономическия растеж и възобновяващия се конфликт с кюрдските бунтовници.

Гюл критикува Ердоган този месец във връзка със задържането на депутати в съдебни процеси за заговори, казвайки пред парламента, че на депутатите в такива дела трябва да бъде разрешено да работят преди да бъдат издадени окончателните присъди.

Аз не искам да вляза в полемика с нашия президент. Очевидно е, че ние не споделяме едно и също мнение, заяви Ердоган пред репортери.

Съветникът на Гюл Ахмет Север бе цитиран от вестниците да казва, че президентът, чийто мек маниер го представя като една по-помирителна фигура от пламенния Ердоган, е поискал от губернатора на Анкара да прояви “толерантност” в справянето с протестите в понеделник.

Ердоган, който доминира на политическата сцена откак неговата ПСР с ислямистки корени дойде на власт през 2002 г., няма много търпение към оспорващите неговата власт. Стотици политици, военни, академици и журналисти са съдени по обвинения в заговор срещу правителството.

Премиерът не критикува директно президента за протеста в понеделник като вместо това хвърли вината върху слабостта на полицията и каза, че не вярва, че президентът ще издаде такава заповед, за да позволи забранено шествие да премине. Но той използва инцидента, за да изложи отново своето предложение за президентска система.

Ако бъде въведена президентска система, тогава ние ще предприемаме такива стъпки много по-лесно, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване