11/02/12 23:44
(http://www.klassa.bg/)

Кулинарни предложения от изд. Колхида

Новите предложения от ИК Колхида са свързани с италианската кухня. Авторката Невена Кънчева поднася рецептите достъпно и атрактивно.

Всичко за пастата

Знаете ли каква е кулинарната визитка на ла белла Италия? „Паста, пица, пармиджано”.

А срещали ли сте някъде израза „Butta la pasta” – слагайте я във водата!.. Съпругът се връща от работа, ужасно е гладен, пастата трябва да се готви. Защото никой уважаващ себе си жител на Ботуша не яде претоплена паста.

Ценителите твърдят, че има над 300 вида паста. Някога познавахме само дългите макарони и нашенската юфка, днес италианската паста е с цялото си величие на нашия пазар. И толкова активно го е завладяла, че предизвиква известен смут. Разнообразието е доста объркващо – кончилиа, фузили, ригатони, дзити…И куп варианти на един и същи вид – в размера, цвета, състава.

А чували ли сте израза „Сосът чака пастата”? Защото освен да познавате видовете паста и да знаете как да я употребявате, трябва да изберете и подходящия сос. И това въобще не е избор основаващ се на личен вкус. Болонезе или арабиата, фрути ди маре или алфредо?

Освен всички тези важни неща за любителите на паста, книгата съдържа и най-вкусните предложения, които италианската кухня предлага.

 

Киш, Фритата, Кростата

 



Киш - това е печиво, познато от векове. Наричат го още "почисти хладилник", защото можете да използвате за него стари парченца колбаси, месо, сирене, кашкавал, някой и друг повехнал зеленчук... Французите го хапват и на закуска, и на обяд, и на вечеря вечеря. Еднакво вкусен е и топъл, и студен.

Фритата - италиански аламинут, е "роднина" на френския омлет, но за разлика от него първо се готви на диска, а след това се запича във фурната. Можете да я приготвите с най-различни продукти. Разбира се, яйцата са задължителни, другото условие е да не използвате продукти с високо водно съдържание. Поднася се веднага след приготвянето, нарязана като торта.

Кростата - нещо като пай, нещо като тарта, нещо божествено вкусно. Този прочут специалитет, роден в италианското село, се приготвя от пясъчно тесто с различни сладки или солени плънки - плодови, шоколадови, зеленчукови, с ядки, сирена, кремове... Но все пак е по-популярно в сладкия си вариант - като десерт. Може да е открита или закрита - с решетка от ленти тесто.

 

Пърлеки. Чеснови хлебчета. Фокачи

 

 
Пърленка, името й го подсказва, по правило се пече на жар в пещ. Или върху плочата на старата бабина печка. Ами ако не разполагаме с нито една от тези „екстри”? В никакъв случай не трябва да се отказваме от тази вкусотия! Ще си я направим в сача, на барбекюто, във фурната, на оребрен тиган, когато от огъня за пикника остане само тлееща жарава…

Смело експериментирайте!

Чесново хлебче можете да си хапнете в толкова много разновидности, колкото и не можете да си представите – от бяло или ръжено брашно, с добавка на ароматни треви и сухи подправки, на лук и сирена. Изпечени в сух тиган, в сач, на барбекю. Посипани с кашкавал,брашно, намазани със зехтин…В това ухаещо съвършенство само чесънът неизменно присъства.

Смело експериментирайте!

Фокача – това според италианците е „недовършена пица”. Тестото й наистина напомня тестото за пица, но все пак е различно. Формата й традиционно е елипсовидна или правоъгълна и – пак традиционно – по повърхността й се правят симетрични вдлъбнатини. Може да се приготви без каквито и да е добавки или с каквото ти хрумни – в тестото или върху фокачата, във въпросните вдлъбнатини.

Смело експериментирайте!


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване