11/03/12 17:28
(http://radiomilena.com/)

Майсторско българско хоро откри най-известната световна регата

789 Майсторско българско хоро откри най известната световна регата

Майсторско българско хоро поведе най-известната околосветска регата на планетата. Предизвикателството „Vendee Globe“ , което е предназначено само за майстори, и което заради сложния си маршрут е наречено „Еверест на моретата“, тази година бе открито във френския град Льо Сабл д`Олон от българската танцова формация „Masters Of The Dance“ и музикалната група „Art Masters Band“. В присъствието на знаменитости от Холивуд и звезди на френското кино родните артисти оставиха със зяпнали уста публиката и участниците в околосветската надпревара. Присъстващите настръхнаха, когато младата Антоанина с цяло гърло запя космическата песен „Излел е Дельо хайдутин“, брегът на Атлантическия океан застина, а бурният вятър спря за момент, за да се наслади на уникалните звуци. После всички заедно – европейци и американци, звезди и неизвестни, спортисти и публика, заподскачаха в ритъма на кипващите кръвта български  ритми. Музикантите и танцьорите от популярната формация представиха пред публиката от цял свят песни и танци от различни фолклорни области на България, както и стилизиран фолклор. Капитаните, екипажите и почитателите на яхтения спорт бяха впечатлени от бляскавото шоу, а собственикът на световната марка „Hugo Boss“, който бе сред специалните гости на форума, лично поздрави танцьорите и музикантите от България. Яхтата на „Hugo Boss“ е една от най-скъпите на изложението – тежи четири тона и струва 4 млн. евро.

Яхтите ще се отправят на своето околосветско пътешествие на 10 ноември по обяд. Състезанието „Vendee Globe“ се провежда за първи път през 1989 г. Идеята е на френския спортист Филип Жанто, който решава да провери какво е усещането да обиколиш света с платноходка без прекъсване. Маршрутът на регатата е с дължина 45 000 км., продължава 3 месеца и е истинско предизвикателство за най-големите майстори. Не случайно то наричат „Еверест на моретата“. За сравнение до 2007-а на най-високия връх на планетата в Хималаите са се покатерили малко над 2000 души, в Космоса заедно с туристите са ходили около 500 души, а завършилите „Vendee Globe“ са… точно 48!
Регатата тръгва и  финишира в Льо Сабл д`Олон – столица на регион Вандея, откъдето идва и названието на околосветското състезание. След старта участниците се отправят към Бискайския залив през Атлантическия океан на юг. После заобикалят трите велики носа – Добра надежда, Люин и Хорн, за да навлязат отново в Атлантическия океан и да финишират обратно във Франция, затваряйки кръга на „синята планета“. За участие тази година са регистрирани 20 капитани, но колко от тях ще финишират, никога  не е ясно. Преобладава френското участие, но има и представители от Испания, Швейцария, Великобритания и Италия. Сред участниците има и жена -  англичанката Саманта Дейвис, която  даде заявка, че ще стане първата жена победител в състезанието. Ако питате който и да е яхтсмен, всеки завършил е победител независимо от мястото му в класирането.

В историята на състезанието остава и забележителното постижение на Алекс Томпсън, който пресича сам Атлантика със своята яхта „Hugo Boss“, постигайки световен рекорд. Ветроходецът успява с малко да подобри постижението на швейцареца Бернард Стам – 10 дни и 55 минути.
Тази година благодарение на видеонаблюдение почитателите на надпреварата ще имат възможността да следят в официалния сайт на „Vendee Globe“ къде се намират любимците им, които ще разказват на живо пред камерите преживелиците си. Ако никой не се сети да направи гребна околосветска регата в посока изток-запад, при това когато в Южното полукълбо е зима, „Vendee Globe“ ще си остане най-тежкото изпитание за човешката физика и психика въобще. Регатата е точно толкова чудовищна, колкото позволяват условията на планета, покрита 70% с вода, която в същото време носи неудачното име Земя.

 

 Майсторско българско хоро откри най известната световна регата

bookmark Майсторско българско хоро откри най известната световна регатаsvejo Майсторско българско хоро откри най известната световна регатаgoogle Майсторско българско хоро откри най известната световна регатаdelicious Майсторско българско хоро откри най известната световна регатаstumbleupon Майсторско българско хоро откри най известната световна регатаfacebook Майсторско българско хоро откри най известната световна регатаСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване