11/04/12 11:41
(http://www.klassa.bg/)

Социолози: Избирателните списъци трябва да се актуализират

Политолози, социолози, математици и други спецалисти обсъдиха на първата Национална конференция по изборни системи в Боровец недостатъците на изборните правила, по които ще се гласува за 42-ро Народно събрание догодина. Събитието е организирано от Българската Асоциация по Изборни Системи.
Според анализаторите в сегашната конституция не е уреден достатъчно добре въпросът с датата на парламентарните избори. Те са на мнение, че трябва да има фиксиран определен интервал от време, в който да се правят изборите. Експертите настояват да има изборен район "Чужбина" и така всички гласове на българите зад граница да излъчват свои представители в парламента. Предлага се също избирателните райони да се окрупнят и да станат 20, а не както са сега 31. Така тежестта на един глас в малък град ще се доближи до тази в по-голям район. Според социолозите злоупотребите се случват по-често при избори за кмет, отколкото за народни представители. Затова двата вота задължително трябва да се провеждат отделно.
Експертите признаха, че при допитванията "екзит пол" резултатите не са достатъчно прозрачни, заради страха на хората да кажат за кого са гласували. Сред идеите, които бяха дадени от Боровец на политиците е да помислят за гласуване чрез електронни терминали. Абсолютно необходимо е най-после да бъдат актуализирани избирателните списъци. Експертите предлагат също отказ от "метода Донт" - за това как се формират резултатите и настояват да бъде въведена нова система за разпределяне на мандатите по райони. Референдумът през януари, ако не даде ясен отговор ще строим ли АЕЦ "Белене", поне ще бъде добра репетиция и проверка за изборните нагласи преди парламентарните избори. Това е общото мнение на политолози и социолози. Според повечето участници в конференция е напълно изключено допитването за втора ядрена централа да има валиден резултат.
 



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване