11/05/12 12:05
(http://www.klassa.bg/)

Ким Тхуи в България по покана на Колибри

Ще ни гостува канадската авторка от виетнамски произход Ким Тхуи, чийто автобиографичен роман „Ру“ беше удостоен с 5 престижни отличия!

Ким Тхуи е родена през 1968 г. в Сайгон, Южен Виетнам, откъдето емигрира с родителите си, когато е едва на 10 години. Завършва право в Монреал, работи като адвокат, практикува и други професии, преди да се посвети на писането.

Сърбия, Румъния, Молдова и Полша също участват в източноевропейското „турне“ на Ким Тхуи (София: 12 – 15 ноември, Белград: 15 – 19 ноември, Букурещ и Кишинев: 19 – 25 ноември, Варшава: 25 – 28 ноември).

С много лиризъм и своеобразно чувство за хумор „Ру“ отразява прехода от едно безметежно детство към предизвикателствата на имигрантския живот. Преодолявайки обективни препятствия и психологически съпротиви, Ким и семейството й успешно се установяват в гостоприемната канадска провинция Квебек. Потеклото на писателката, перипетиите в родната й страна и отвъд нея, непрестореният маниер, с който ни въвежда в дебрите на най-съкровените преживявания и емоции – всичко това придава специфичен аромат на този дебют и превръща срещата с Ким Тхуи в екзотично откровение.

Заповядайте на 13 ноември от 18.30 ч. в книжарница „Гринуич“, бул. „Витоша“ № 37 в София – красивият роман на Ким Тхуи ще бъде представен в нейно присъствие! В своя нежен, същевременно безмилостно откровен роман, Ким Тхуи възпроизвежда спомените си от един незабравим преход: от разкошния дом в Сайгон към окаяния малайзийски бежански лагер, а по-късно и към канадската провинция Квебек, играеща ролята на Възкресение. Авторката ни запознава с множество хора и ситуации - и трагични, и смешни, и нелепи, и разтърсващи. С деликатно чувство за хумор, болка и топлина тя разказва за колоритната си фамилия, за мъжете в живота си, за синовете си - единият от които аутист, за благодарността си към провинция Квебек, превърнала се в упоителна „люлчина песен“.
Стилен, драматичен, силно рефлективен като съдържание и интригуващ като форма, романът сам по себе си е едно амбициозно пътешествие, пораждащо интересни въпроси във връзка с междукултурните различия.

Медиите за „Ру“:

„Силно въздействащо от първия ред до финала. Един прекрасен разказ за съзряването.“ (Рийдър Рийдс)
„Ру“ маркира появата на талантлив разказвач... Тази книга е специфично литературно вглеждане на страната ни в особеностите на нашата културна сплав. Съзерцателен, проникновен роман, който заслужава внимание“ (Нешънъл Поуст)
„Стилът на Ким Тхуи е чиста поезия – подкупващ и необикновен. Четивото е безупречно организиран, красив колаж от минало и настояще, както и коментар върху сложната природа на „смесената“ идентичност.“ (Лондон Дейли Мейл)
„Канадската преводачка Шийла Фишман е на върха си с този роман. Книгата увлича с кокетните си, лирични глави, напоени с нежност, хумор, горчивина и мъдрост. „Ру“ смесва история и политика, тържество на живота и насилие - всичко това е отразено чрез преживяванията на едно младо момиче. Нейният глас ромоли като поточе, което се пени и разлива в омайно многогласие, за да превърне в любовна песен хаоса и болката.“ (Уинипег Фрий Прес)

„Поетично и вълнуващо.“ (Гардиан)
„Образцова творба. В нея няма и следа от нарцисизъм или самосъжаление. Мащабните събития около раздирания от интереси Виетнам са обрисувани елегантно чрез ежедневния опит на една жена, която успява да изобрети живота си отново. Трагично пътешествие, разказано скромно, чувствително и разтърсващо едновременно.“ (от текста при връчването на Наградата на генерал-губернатора на Квебек)
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване