11/05/12 10:17
(http://www.klassa.bg/)

Ще стъпи ли след девет години човечеството на Луната?

Възможно е следващата пилотирана експедиция към Луната да се състои още през 2021 година. САЩ планират да изпратят към нашия естествен спътник космическия апарат Orion MPCV, който ще бъде изстрелян в космоса с помощта на нова ракета-носител от тежка класса (Space Launch System или SLS).
Тази експедиция може да стане начало на нов етап на усвояване на космоса, или още веднъж да потвърди, че за сега за човека няма задачи в космоса.

Предизборната надпревара не е най-доброто време за космически планове тъй като от изхода на първата пряко зависят вторите и понякога концепциите се променят изключително рязко. Най-известният пример е програмата Constellation по усвояване на Луната, обявена от Джордж Буш и закрита от Барак Обама.

Впрочем, натрупаният опит от тази програма, и преди всичко пилотираният апарат Orion вече под друго наименование, се предвижда да бъде използван в следващите планове на НАСА – едва ли не във всички пилотирани програми - от полети към Международната космическа станция до експедиции на Марс. Впрочем, при всички случаи бъдещето на тази система за сега е абсолютно неясно, и преди всичко поради отсъствието на ясно поставена цел.

Двата първи полета на SLS и кораба Orion MPCV за сега са планирани за 2017 и 2021 години съответно. По време на първата експедиция се планира да бъдат „изпитани критически важни елементи на мисията, а също да бъде демонстрирано функционирането на апарата в съответна среда до първото пилотирано изстрелване на системата”. Полетът трябва да продължи 6-10 дни и ще включва обиколка около Земята, излизане на траектория за прелитане към Луната, обиколка на последната и завръщане на Земята и кацане.

Втората изследователска мисия (ЕМ-2) няма рязко да се различава от първата по технически детайли, но на борда на Orion MPCV може да се намира екипаж до четири души и близко до Луната той ще прекара не един, а три или четири дни. Предполага се, че корабът ще се върти по висока орбита (1,000 – 3,000 км.) за да икономиса гориво. След това Orion ще се завърне на Земята.

Програмата за пилотираните полети на НАСА за сега е твърде неопределена и на първо място поради отсъствие на ясни цели. За сега главно пристанище на космонавти и астронавти все пак остава Международната космическа станция (МКС), но да се използват системите SLS-Orion за снабдяването на станцията не е много целесъобразно: теглото на товарите, които могат да бъдат изведени с помощта на тази ракета-носител, е твърде голямо (около 70 или 120 тона в зависимост от конфигурацията, докато за полети до МКС е достътъчна по-малка товароподемност). Освен това, за поддържането на станцията вече повече или по-малко е решено да бъдат използвани коммерчески «превозвачи» - неотдавна завърши поредният полет на космическия товарен кораб Dragon, производство на компанията SpaceX. По такъв начин, целите на системата SLS са извън границите на околоземните орбити. Но за сега никой точно не ги е формулирал.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване