11/06/12 14:56
(http://www.klassa.bg/)

Вихрят се странни гадателства кой ще е победител на изборите в САЩ

 Посетителите на супермаркетите от популярната в САЩ верига „7-Eleven“, които „гласуват“ с кафени чашки, успешно са предсказали победителите на президентските избори от 2000-та година насам, включително и първата победа на Барак Обама. Привържениците на кандидата-демократ избират сини чашки, като си купят кафе в магазина, а тези на републиканеца червени, описва простия метод „Гласът на Америка“.

Друг популярен начин да се предскаже изходът е да се броят маските на кандидатите, продадени за Хелауин. Един от онлайн магизините на маскарадни костюми твърди, че не е сбъркал от 2000 г. насам. Този път маските на Мит Ромни са се купували повече от тези на Обама.

Американците следят и за т.н. „способ на червенокожите“ - бъдещият президент се определя според изхода на предизборния мач на отбора по американски футбол „Washington Redskins ("Вашингтонските червенокожи"). Правилото е, че ако отборът спечели като домакин последния си мач преди изборите, то управляващата партия запазва кандидата си за Белия дом за още един мандат. Ако загуби – печели кандидатът на опозицията. Невероятно, но факт е, че в 17 от 18-те президентски избори от 1937 г. насам това „правило“ е проработвало. Този път „червенокожите“ загубиха, което означава, че победител ще е Мит Ромни.

Медиите отдавна разпространиха пророчеството на 105-годишен кенийски шаман, който „видя“ за победител Обама. Перуанските му колеги пък се отдадоха на ритуални песни и танци около портрета на Обама, за да бъде преизбран. А снимката на Ромни бе замеряна с маракаси и метални пръчки, предаде Интерфакс.

Официалните социологически допитвания в навечерието на изборите показаха, че гласовете на двамата претенденти са на кантар и така събудиха интереса към странните методи за гадаене.

При това президентските избори в САЩ се провеждат по доста сложна схема и дори за Мит Ромни да са гласували повече хора, Барак Обама може да остане в Белия дом и обратно.

Победителят се определя не пряко от избирателите, а от посочените от тях членове на избирателни колегии, които са различни по брой във всеки щат.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване