11/06/12 12:31
(http://www.klassa.bg/)

Далавери в Министерството на отбраната свалиха Анатолий Сердюков

 Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков загуби поста заради подозрения за участие в далавери в ръководеното от него ведомство. Президентът на Русия Владимир Путин, който отстрани във вторник Сердюков , обясни, че това се прави, за да се създадат „условия за обективно разследване“ около случая.

Путин назначи за министър на отбраната Сергей Шойгу, който до момента бе губернатор на Московска област. Шойгу сподели след разговора в резиденция Ново Огарьово, че предложението да заеме поста било изненада за него.

Оставката на 50-годишният Сердюков идва след разкрития за злоупотреби в компанията "Оборонсервис", която е под шапката на военното ведомство. Тя е продавала на занижени цени на частни компании държавно имущество, с което се е разпореждала. С това е ощетила държавата с над 3 милиарда рубли, съобщава РИА „Новости“. Името на Сердюков бе замесено в тези сделки. При обиск на бившата сътрудничка на министерството Евгения Василева, полицаите намират в дома й Сердюков. После се оказва, че те били съседи. Някои руски медии съобщиха, че той може да бъде извикан само като свидетел по делото "Оборонсервис". Вече са заведени пет наказателни дела, има и арестувани служители на ведомството и бизнесмени.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков поясни, че решението за отстраняването на Сердюков е взел лично президентът, а Шойгу е бил назначен по препоръка на премиера Дмитрий Медведев, съобщава Би Би Си.

Сердюков, който оглавява военното ведомство от февруари 2007 г, проведе мащабна реформа във въоръжените сили, която бе критикувана и от самите военни. Той запази поста и когато Дмитрий Медведев оглави кабинета през май 2012 г. Сердюков е икономист по образование. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване