11/06/12 16:50
(http://www.klassa.bg/)

Избираме нов патриарх до 4 месеца

 Новият патриарх ще бъде избран според устава, обявиха от Светия синод на БПЦ след кончината на патриарх Максим. 7 дни ще управлява старшият член на намаления състав на Св. Синод, това е Великотърновският митрополит Григорий. До 7 дни трябва да бъде избран наместник-председател на Св. Синод, който трябва до 4 месеца от деня, в който е починал патриархът, да организира избирането на нов патриарх", съобщи митрополит Гавриил.

Попитан как оценява шансовете си за глава на БПЦ, митрополит Гавриил отговори, че това е Божия промисъл. "Всички знаят, че аз не проявявам някакви аспирации и сега се молим за упокоението на душата и да се молим, разбира се, Господ да покаже най-подходящия човек за това да поеме оттук нататък ръководството на БПЦ.

За това дали при избора на нов патриарх ще надделее в отрицателна посока принадлежността към Държавна сигурност, митрополитът посочи, че има много качества един човек и не може да каже кое ще надделее. "Всичко трябва да се гледа в един човек. Да е човек, който наистина ще положи усилия след това да гради това, което досега е направено, да съхрани единството на църквата, да води по пътя на спасението клира и народа", каза митрополит Гавриил.

По повод кончината на патриарх Максим съболезнователно писмо изпрати и Католическата църква в България. "Изразявам дълбоко и искрено съболезнование по повод блажената кончина на Предстоятеля на Българската Православна църква, Светейшия Патриарх Максим", се казва в съболезнователно писмо на Христо Пройков, Апостолически екзарх, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

Православните църкви по света също изпратиха съболезнователни телеграми.

Рано сутринта във вторник около 4 ч. Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим почина в правителствена болница, където беше на лечение повече от месец. "Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота!", се казва в комюнике на Св. Синод.


 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване