11/06/12 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Румяна Угърчинска: България обезлюдява, а пъди и дискриминира емигрантите си

Румяна Угърчинска. Снимка: личен архив

Вицепрезидентът Маргарита Попова открива днес, 7 ноември, в сградата на Европейския парламент в Брюксел, конференция на тема: “Политики за българите в чужбина”. Целта е бъдещата национална стратегия за българите в чужбина. Форумът е под патронажа на българския вицепрезидент и се организира заедно с евродепутата Емил Стоянов.
Програмата на конференцията обаче е спорна и включвала четири теми: “Запазване на националната идентичност на българите в чужбина”, “Изучаване на български език в български училища зад граница”, “Лобиране в полза на България” и “Социални практики, засягащи българите зад граница”. Тези теми са определени като неподходящи от маса емигранти, които са отказали участие в конференцията.
Най-важният проблем според някои от тях са избирателните и др. права на българските емигранти, които сега са ограничени и от закона, и от конституцията. По този повод пускаме тук коментар на френската журналистка от български произход  Румяна Угърчинска, направен и в интервю за Novinite.com и Novinite.bg.

Угърчинска е родена в София, но от 1985 година живее и работи във Франция. Завършва гимназия в Париж, а след това Сорбоната с магистърска степен по информация и комуникация. Автор е на книгите “Истината за атентата срещу Йоан Павел II” (по която френският „Канал плюс” направи документален филм), “КГБ и сие”, и “Газовата война. Заплахата от Русия”. Трите книги са издадени първо във Франция, след което са преведени и издадени и на български.
В края на май 2011, Угърчинска написа Отворено писмо до Омбудсмана на Република България, което сложи начало на кампания за избирателните права на българските граждани в чужбина. Неотдавна Угърчинска доведе в София френския професор, специалист по конституционно право Ги Каркасон, участвал в поправките на конституцията при президентите Митеран, Ширак и Саркози и настоящ съветник на президента Оланд. Целта беше с негово участие да разяснят пред медиите порочните закони, които игнорират българите в чужбина и да привлече внимание на медиите. Ни нито медии, нито институции се поинтересуваха от предложенията, отправени от новоучреденото от Угърчинска и съмишленици сдружение Българска демократична алтернатива - ДА.
На пресконференция проф. Ги Каркасон изложи френския опит за връзки с диаспората, но българските медии не му обърнаха внимание. Следващите редове са коментар на Угърчинска по темата:

Румяна Угърчинска: В Брюксел заобикалят най-важното за българските емигранти – правата им в България

Забраната на участието в управлението на държавата на близо една трета от българските граждани, записано в Конституцията, е вредно за всички нас и за бъдещето на нашата Родина.
Омбудсманът потвърди, че наистина съществува такава дискриминация и че Конституцията си противоречи сама на себе си. Г-н Пенчев каза също, че двойното гражданство не е престъпление за да бъде санкционирано с лишаване от активни или пасивни избирателни права.
Българската Конституция, приета през 1991 г., гарантира на всички български граждани равни права, където и да се намират те. Това е член 26-ти. Но същевременно в чл. 65 и 93 от същата Конституция налагат ограничения на българите с двойно гражданство и българите, които не са уседнали през последните 5 години в България. В това има явно вътрешно противоречие в Конституцията. Освен това тези ограничения противоречат и на ред документи, които България е подписала и се е ангажирала да спазва като демократична държава. Като се почне от Хартата за правата на човека, Основното споразумение за защита правата на европейските граждани, Лисабонския договор, който гарантира избирателните права на всички европейски граждани, без значение, къде се установяват.
Няма по-важен проблем за България от нейното обезлюдяване. В момента българите зад граница са около три милиона. Според данни на НСИ всяка година най-малко 20 хиляди българи напускат страната. Решението за напускане на родината е трудно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване