11/06/12 12:16
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ в очакване на победителя: неприятности с работните места, дълг, война и други

Асошиейтед прес

Обама срещу Ромни. Колаж: от тв екрана

Следващият президент ще бъде подложен на натиск да върне на работа милиони хора, да намали увеличаващия се федерален дълг, да приключи най-дългата война на Америка, да обедини разделената страна и да попречи на Иран да създаде бомба, която би могла да изнерви света.

А това са само проблемите, с които президентът трябва да се справи веднага след като встъпи в длъжност.

Работата, която започва веднага след изборите утре, може да определи дали Белият дом и Конгресът ще успеят да предпазят страната от затъване отново в рецесия през новата година. Това е така, защото ако лидерите на страната не се задействат, през януари ще настъпят увеличения на данъците и съкращения на разходите, което ще направи живота на семействата по-труден и ще застраши икономическото възстановяване.

Независимо дали ще спечели или ще загуби, Барак Обама ще остане президент до 20 януари, което означава, че справянето с тази “фискална скала” е негов проблем. Но републиканецът Мит Ромни иска да има значително влияние върху въпроса като новоизбран президент, ако спечели.

Стабилната, но изпитваща затруднения икономика ще определя дневния ред през следващия мандат. Тя засяга всички главни теми, за които става въпрос на изборите - сигурността на средната класа, създаването на работни места, цената на жилищата, данъците, основните възможности за по-добър живот.

Следващият президент няма да се занимава с комбинирания хаос на финансовия сектор, заетостта и сриващия се фондов пазар - всичко това започна да поглъща Обама още преди да положи клетва на 20 януари 2009 г.

Все пак обществеността ще очаква бързи резултати.

Повече от 23 милиона души са безработни или работещи на непълно работно време, въпреки че искат работа на пълен работен ден, или хора, на които им е омръзнало да търсят работа. И Обама, и Ромни обещават по-сериозно съживяване, но имат различия по въпроса кои са най-добрите начини за постигане на това.

Новият президент вероятно ще номинира ако не трима, то поне един член на Върховния съд, както предположи вицепрезидентът Джо Байдън. Дори такова доживотно назначение би могло да наруши идеологическия баланс на Върховния съд.

А и светът няма да чака, за да подложи на изпитание новия президент.

Продължаващата от години безизходица между Иран и Запада във връзка с иранската ядрена програма се задълбочава. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреждава, че съюзниците имат време до следващото лято, за да попречат на Иран да създаде потенциал за създаване на атомна бомба. Какъвто и да е срокът, президентът на САЩ ще бъде подложен на натиск да събира партньори, да затяга и без това недостатъчно ефективните санкции и да засилва заплахата за военна намеса, за да държи Иран в напрежение, в противен случай рискува да види как САЩ се въвличат в още една война.

Навсякъде има и други международни кризи, които изискват американско лидерство.

Гражданската война в Сирия засега е отнела живота на повече от 30 000 души. Израелците и палестинците са далеч от постигане на мир. Финансовите проблеми на Европа заплашват икономическата стабилност на Америка. Борбата на Мексико с търговията с оръжия и наркотици се води на прага на САЩ. Арабската пролет отшумява, пораждайки страх от нестабилност, а при един случай отне живота на четирима американци в Либия.

Заплахата от тероризъм може вече да не тегне над ежедневния живот в САЩ, но тя ще тегне над президента, чиято най-свята работа е да защитава Америка. А какво става с този затвор за заподозрени терористи в залива Гуантанамо в Куба? Още действа.

Предвожданата от САЩ война в Афганистан също продължава след повече от 11 години. САЩ и техните партньори планират да приключат войната в края на 2014 г. Президентът трябва да реши кога и как да върне у дома оставащите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване