11/06/12 15:33
(http://www.klassa.bg/)

Техническа грешка объркала статистиката на НСИ за туристите

 Техническа грешка е причината НСИ да подаде информация в Евростат, че българинът е изхарчил за почивки през 2011 г. 2092 евро, съобщиха от пресцентъра на института.

Съвместна паралелна проверка с Евростат е показала, че броят на туристите, пътували в страната и чужбина за 4 и повече нощувки е бил 1 117 119 вместо подадените данни от 416 250 туристи. След направената корекцията средният годишен разход на един български турист вече е 779 евро вместо публикуваните първоначално 2092 евро. За подобряване на данните в областта на туризма, НСИ ще усъвършенства сътрудничеството си с други институции (МВР, МИЕТ, браншови организации) като допълнителни източници на информация за пътуванията на българските граждани в страната и в чужбина.

Проверката се е забавила поради национални празници в Люксембург, съобщават още от НСИ. Въпреки корекцията средната сума на разходите на българските туристи отново изглежда доста висока в сравнение с държавите с близък до нашия стандарт. При 779 евро разходи на туристите от България, за Румъния сумата е 162 евро, а в Унгария - 290 евро.


 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване