11/07/12 11:55
(http://www.klassa.bg/)

SOFIA ARCHITECTURE WEEK СРЕЩА ЕВРОПА И АЗИЯ В ПАНЕЛА ASIAN BOOM

За пръв път в своята петгодишна история SOFIA ARCHITECTURE WEEK се оглежда далеч на изток и развива темата АЗИАТСКИ ПОДЕМ. За първи път българско събитие посреща куратор от Китай – световноизвестният артист Женинг Фанг, който селектира участниците във форума. Те ще се включат и в дискусията за културната инфраструктура на София на прага на кандидатстването й за Европейска столица на културата 2019.
Без съмнение, Азия е съвременната лаборатория за развитие на света – икономически, културно и архитектурно. Наред със стремглавия икономически растеж, демографският прираст на градовете изисква бързо благоустрояване – инфраструктура, сграден фонд и обществени пространства. В същото време Европа инвестира в подкрепа на най-ценния си актив – културно-историческото наследство, а редица програми на Европейската комисия и ЮНЕСКО подкрепят опазването и развитието му. Такъв проект, „Европейска столица на културата“, вероятно е единственият шанс за мащабно обновяване и създаване на нови пространства за култура в българските градове през следващия програмен период на европейските оперативни програми. За кандидатстващия град е важно да предложи общоевропейска и дори световнозначима тема, която да привлече международна публика. В контекста на глобалните тенденции, географските, икономически, исторически и културни предпоставки, за България такава тема без съмнение е срещата между Европа и Азия.

Като първи стъпки в подкрепа на темата Европа среща Азия международният фестивал за архитектура и градска среда SOFIA ARCHITECTURE WEEK ще бъде гост-домакин на единствената по рода си конференция – Азиатски подем (Asian Boom), която ще се проведе на 1 декември в зала 7 на НДК. Участниците в конференцията са селектирани от световнопризнатия артист Женинг Фанг, куратор на тазгодишния китайски павилион в програмата на Венецианското биенале 2012 г. Фанг е световноизвестен съвременен китайски артист, критик, създател на едро-мащабни артистични и архитектурни проекти, автор на редица архитектурни изложби. Специализира в областта на новото азиатско изкуство и архитектура, а мнението му е търсено и ценено в разработването на културни инфраструктурни проекти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване