11/07/12 12:34
(http://www.klassa.bg/)

В Колорадо и Вашингтон гласуваха за легализиране на марихуаната, в Орегон бяха против.

 Заедно с президентските избори жителите на няколко американски щата гласуваха дали да се легализира марихуаната за „профилактични нужди“. Резултатите сочат, че в Колорадо и Вашингтон са надделели гласовете „ за“, а в Орегон избирателите са казали „не“ на легализацията.

Колорадо може да стане „американската Холандия“. Това е първият щат , в който 52,7% от гласувалите са се обявили за правото на всеки гражданин над 21 г. да си купи унция трева в специализирани магазини с профилактична цел. Освен това на възрастните ще се разрешава да отглеждат в дома си не повече от 6 корена коноп. Пушенето на трева ще бъде допустимо само в специални заведения, които ще се открият не по-рано от 2014 г.

Привържениците на легализацията смятат, че така ще се увеличат приходите в местния бюджет. Противниците се опасяват от рязко увеличаване на пушенето сред малолетни , както и на шофьорите, които сядат зад волана в опиянено състояние.

Въпреки резултатите от референдума, легализацията може да бъде оспорена от федералните власти, защото според щатското законодателство марихуаната е забранена.

Във Вашингтон „за“са гласували 56%, като се въвежда ограничение в количеството за покупка и се забранява отглеждането в домашни условия. В Орегон повечето граждани са дали отрицателен отговор, но там привържениците предлагаха да се разреши продажбата и отглеждането на неограничено количество от тревата.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване