11/07/12 14:41
(http://www.klassa.bg/)

Депонират отново 240 хил. тона битови отпадъци в сметището на Долни Богров

 240 000 тона битови отпадъци ще бъдат предепонирани в сметището на село Долни Богров, съобщи зам.-кметът на София с ресор екология Мария Бояджийска.

Отпадъците няма да бъдат изнесени от сметището, а само преместени в специално обособени зони на депото в рамките на проекта за рекултивация на сметището.

Депото, чиято площ в момента е около 370 дка, е било кариера за добив на инертни материали, след това е използвано за насипване на отпадъци, събрани на територията на София, разясни Мария Бояджийска пред членовете на Комисията по екология към Столична община.

В сметището не е била изграждана и система за отвеждане на отпадъчните вода и отделения биогаз, което освен че създава опасност от отделяне на вредни емисии в околната среда, води и до риск от самозапалване на този газ.

В момента на места има насипи от отпадъци, които достигат от 2 до 15 м. Освен предепонирането на отпадъци, проектът предвижда и стабилизиране на депото чрез изграждане на каменна броня.

Една от причините за това е скъсването на дигата на река Лесновска през 2005 г., когато депото е било залято.

„Изпълнението на проекта по предепониране на боклука трябва да стане в срок от три години, а инвестиционният проект ще струва над 36 млн. лв.," поясни Мария Бояджийска, като допълни, че проектът вече се изпълнява, след като договорът с изпълнителя е бил сключен през юни.

След приключване на цялостния проект по рекултивиране Столична община има задължение да извършва мониторинг през следващите 30 години.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване